Friday, December 28, 2012

My super sweet partner!


As-salam my dear bloggie..
Sakan daku menghapdet blog pepagi bute ni..
Since daku download app Blogger kt tepon, smbl baring2 sblm tito pn sempat hapdet *suke2


Kenapa xtdo lg?
Ehe..tadi mengerjakan order sobat2 sume la *poking2 gediks
Lg pn lps solat maghrib smpi kul seploh mlm ku tido..
Haa ni br nak masuk cerita bkaitan tajuk di atas...



Motif je teman ni laki sweet2 ckit pn nak citer..
Mcmla laki sobat2 xsweet kan..
Eh,yg baik2 apa slhnya sharing2 caring2 kan..:p
Mgu ni teman mmg letih sggh2..
Sampe kan td anak2 teman nangis nk memanja ngan teman, nak bdukung bagai, teman wat xtau je..sementara tgu maghrib, teman tlelap smbil duduk..
Somi sweet2 teman kjut suh solat..
Teman solat pn tpening2..
Astaghfirullah..



Pas solat,teman tido trus ats sejadah..
Tlampau teringin nak berehat teman tmimpi pegi bcuti..ahaha!
Tah mane2 tempatnye teman pn xtau..sbb dlm mimpi tu pn teman ngantok sesangat..*punyelah kan..
Dlm tdo2 pn teman tdengo2 jgk suasana rumah..suara anak2..
Tu la naluri keibuan kn, dlm tdo pn sentiasa risaukn anak2..



Teman dengo somi teman jg anak2, main ngan anak2..suap anak2 mkn..
Bila Humaira tnya 'mana ibu?' somi teman jwb mcm2 bior si anak xkaco teman..
Pastu teman terasa somi teman letak bntl bwh kepala teman..
Hinggap jgk tanda kasih kat pipi teman..:)


Bila teman bgn, encek somi tgh sidai kain bj..bj yg dh kering dah blipat..
Kunun2 en somi nk msk utk teman tp beliau lupe tekan 'Rice cooking' ekeke..
Sudahnye beliau bako pizza segera dan hangus!! Ekeke..
Dgn rs bslh, teman pn mskkn lauk..sian pulak somi teman wat sume keje..
Pastu teman xlupe ucap mekaceh sbb biarkn teman tdo n sanggup uruskn umah n anak2 sorg2..*sgt2 terharu








Tapi somi2 zaman skang mmg kebanyakannya sweet 2...
ada yg teman nengok sndiri...ada yg teman dgr2 juge...:)
tidak lupa juge, adat berumah tangga..ada pahit dan manis..
bukan sweeeeeeet memanjang...
yg penting mcmana kita handle each other..melengkapi satu sm lain...
alaaa, teman pon xbyk mkn garam lg...
mungkin, blom layak memberi nasihat...:) *terperasan sekejap..ngeh2..

ok lah...
nnt ada yg teman nak kongsi teman update lg...:)
Assalamualaikum...


notakaki : sama2 kita jgn putus mendoakan saudara2 kita di Gaza dan Syria...jg Rohingya...:'(

Monday, December 24, 2012

Fun with izakama's at Tesco!

As-salam sobat2 sume..



Mlm smlm kami sefamili went 2 Tesco..jln2 dan sgt gumbira..woow woow..jgn pndg Tesco sblh mata..best pe jenjalan kt Tesco..wpun xmembeli menang menengok tau!*br punye pepatah bc ala Sarimah dlm 3 Abdul..



It's just like a theraphy 4 me n kama the husband as we went through the lorong2 tu kan belek2, usik2, try2, gelak2 n end up not buying..sikit xaci sbb kami dgn sengajanya tdk melalui 1 lorong yg sgt bhy iaitu lorong mainan..hahahahaha *gelak penyamun yg bjaya..Tgk la muke si kembo yg teruja n muke Humaira yg sj nk sabotaj moment *sbnrnye shuke tp wat muke masham plop..


Kami tgkp gambo mcmla g melancong kt mn2..hihi *gelak sorok2..padahal xplan pn nk ke sn tp dh alang2 ada kt Tepen singgah je la..*menjelaskn knp si kembo xpki socks n bj lengan pjg (sejuk)..bukanla xmbeli lgsg tp oleh krn tujuan utama adalah utk bgumbira dan mengisi masa, amik mn yg perlu je..ehe ehe *gelak xikhlas sbb xdpt beli yg bukan2..


main2...
nak kashut ni...tapi the husband tu wat muka 'no-no' pulak...:(
sama-sama berangan dgn abah nak tv beso.....hihi...tunggulah ada rezeki nnt.....bersyukur dgn apa yg ada..wpun berat & tebal kat blkg...dpt jgk tgk tv kan....kan? kan?
dah 10 bulan ++ my dearest twins ni....lasak mmg lasak..tp comelnye Masya Allah....(semua makhluk Allah kan mmg comel)
encek kama ni..kalau membelek, mmg abis semua digodek2....
<3
candid by Humaira...

ini Humaira yg suh pose kat ctu...layankan aje...


Alhamdulillah...we had a great time...minggu ni abah sgt sibuk sampai hjg minggu pon abah kerja..luang mase bsama pon penting kan...hak bsama...:) sampai rumah jam 11-30 mlm dan anak3 kesayangan sume tdo jam 3pg !!! @______@  huhuhu


hari ini...blk pd mengerjakan amanah2 yg diberi oleh Allah..(rumahtangga dan anak3 ) dan amanah2 yg diberi oleh sobat2 tsyg (handmade)...moga dipermudahkan niat hari ini...:)

notakaki: Bsatu kita dlm doa...sama2 doakan saudara2 kita di Gaza dan Syria...:)

Assalamualaikum...


Saturday, December 22, 2012

Terkesan dgn Gaza....

As-salam dear bloggie...

pukul 2.26am...guess what, br lps basuh rambut...
sbb td sdg si ibu nonton televisyen..si anak2 gosok2 sate kat kpala ibu....
sekejap td si abah tiba2 berkata, "da lama syg x update blog"...
ufff...sy sedang melalui titik perubahan...menuju yg lebih baik in shaa Allah...
jd, sy lebih menumpukan kpd itu....*permudahkan niat ku Ya Rabbi...
nak bcerita di sini...takut dikatakan hangat2 taik ayam *me pointing at taik ayam berasap
tp semuanya kerana sy terkesan dgn Gaza....

melihat penderitaan Gaza...sy byk menangis....
sedangkan dl, sy xpnah heran....sy xtau apa itu Hamas...apa yg terjadi di Palestine...
sy xtau Israel itu negara haram...xtau sejarah kaitan Hitler dan Yahudi...
tah kenapa terbuka hati utk mencari dan mengetahui ttg itu semua...

si abah pon pelik...8 hari Gaza diserang, tiap2 mlm sy menangis...
agaknya dlm ati bkata2 "buang tebiat ke bini aku ni...'
sesuatu meresap kedalam jiwa sy...
jiwa sy yg selama ini sy rs berisi tp sebenarnya kosong!!!

bl tengok gambar2 yg mati syahid..sy menangis lg...
Masya Allah....wajah mereka seolah2 sudah npak syurga...
sy lihat diri sy....sy tanya hati sy "apakah tujuan hidup sy? ke manakah arah sy?"
sy menangis lg...Ya Allah...sy jg mahu syurga....

byk sggh yg perlu sy perbaiki....
terima kasih Allah...kerana membuka pintu hati sy...
betapa selama ini sy sgt lalai...

membaca kisah2 dr sahabat2 yg sudah pergi ke Gaza...
tentang rakyat Gaza....
tentang akhlak mereka...
tentang betapa mereka menyegerakan solat...
tentang keberanian mereka....
tentang aurat mereka yg terpelihara...
tentang amalan mereka menghafaz Al-Quran...
jika dibandingkan mereka dgn sy, Astaghfirullahhal'azim...sy bukan siapa2...

sy masih dlm usaha memperbaiki diri sy....
semoga Allah pelihara niat sy dan pelihara kekuatan yg sy ada sekarang utk menjadi lebih baik...
sy xmau la hangat2 taik ayam * me pointing at taik ayam berasap lg skali...


terkesan dgn Gaza, menyemarak rs marah pd Israel dan sekutunya...
sy boikot barangan Israel...
dl sy xboikot...sy heran kenapa org nak boikot2 (betapa tertutupnya hati sy dl)
adik2 sy ada yg dah btahun boikot...
kini sy paham...
biarlah memberi kesan buruk pd Israel wpun ciput...
bersatu kita, dpt serang Israel secara ekonomi...
kita ada pilihan..utk peduli atau tidak peduli...
sy memilih utk bersama saudara2 kita....Allahuakbar!!

anyway...that's my story....:)
yg rajin baca sampai abis, sy kagum dgn anda...sbb xboring...ekekeke
kekal mENjadi sahabat sy ya!!
sy suka berkongsi dgn anda...:)





Wednesday, December 19, 2012

Canteknye dia.....

Assalamualaikum...
sekarang pikul 5.30 pg..dan sy masih belum tido lg...@___@
memikiokan sesuatu....hmmm
tadi...sekeluarga g mydin....
en suami belikan sy mesin rempit br...brooom broooom....
wpun bukan brand Brother....brand Global pon...sgt bermakna utkku....hehe
it's not about d equipment peeps..its about skill and output quality....oooyeah!! :D
terlari topik sudaa...
sbnarnya nk ckp...td npak seorg wanita....
berjubah dan bertudung labuh....
MasyaAllah...canteknya dia....
sy tgk diri sy....
sy xpernah rs begini....
sy rs sgt sedih....tentu Allah suka lihat dia berbanding sy.....
sblm tido td (xbole tido pon) tah kenapa sy menangis teresak2 
(cover2 ckit sbb en somi xtido lg)
cukuplah sy mencintai diri...mencintai dunia....
sy perlu lebih menyintai Allah....

Tuesday, October 30, 2012

Kononnya vs Realiti

"percaya..pada diri dgn harapan dan keyakinaaaaan~~~~"
heheh..asal sebut 'realiti' je msti igt AF..bukan nak ckp pasal rancangan realiti tv..bak kata Pendekar Mustar "ini bukan dugaan..ini betol2"....nak share ckit realiti kehidupan..sndiri punye cerita la...bkn olang lain punye..xbaek citer psl olang..hehe...

sesuai dgn kerjaya daku sbg surirumah berwawasan...


sebelum kawin, belum kenal dgn realiti kehidupan..berangan nak jd perfect housewife..kononnya...

tiap2 hari gosokkan baju somi
sblm somi g kja bekpes sm2 ngan somi
masak sedap2 utk somi
sentiasa kemas dan cantik- diri sendiri dan rumah juga
sementara tgu somi blk kja, minum kopi sambil tgk tv
sambut somi blk dgn riang ria..beriadah sm2..tanam2 bunga ke...
mlm sembang2 dgn riang gembira...
tido nyenyak..dan ulang smula utk keesokan harinya...

senang nye nak sebut sume yg kat atas tanpa masalah dan aral yg melintang..heheh

realitinya...


sejak ada anak, somi gosok baju sendiri...

jarang sgt2 dpt bekpes dgn somi sbb somi xsuke bekpes..huhuuuu masak utk somi pon asek xkena dgn tekak somi je...al-maklumla tekak jawa ku ini xsama dgn tekak somi...dan bab2 mkn ni pas kawen br nak ngaku beliau mmg cerewet sesangat...sblm kawen sume ok je...ish2 naya ke teman..low self-esteem teman bab2 masak utk somi nih...:(

bab penjagaan diri pulak, cemane nak kms dan cantik kalau rambut asek kena tarik dek anak3 je...baju kompem2 kena mamam anak la.. susu.. kicap... dll.. sekali anak tarik rambut bole la g sikat smula...kalo asek kena tarik je kena gantung sikat kat leher la..tu pom kompem anak tarik2...mak pom tegur rambut asek bersimpul je nnt somi bosan tgk...ku pikir2 dr ku membiarkan rambutku kembang sa-taman baik ku simpul kan..maafkan la rambut2 gatal yg tkeluar2 kena tiup angin tuuuu....

gambo Google

rumah plak kalau kemas dan la stgh jam..pastu sepah blk...mn maunye anak2 dok diam..msti nak explore, godek apa2 yg patut dan yg xpatut...mata kena alert...waspada..hati2..sambil2 tu otak memikior2 tggjwb lain...

opis time somi..opis time daku jgk...xder masa nak rehat2..tgk tv pon x..uruskan anak3 dan rumah mmg xberkesudahan..somi dah punch out ku pulak rs mcm punched in the face..x nye siap2 kojo den...somi blk tgk isteri kesayangan sgn rambut kusut masai..muka mintak kesian sbb anak3 kdg2 ok..kdg2 meragam...



berangan nak ada laman cantek laman sekangkang kera tu pon xsempat nak peduli...

mlm masing2 sgt memerlukan rehat, masa utk diri sendiri..tp xdpt..tetap kena layan kerenah anak3...luangkan masa dgn anak itu wajib..itu hak anak...sembang sat2 ngan somi mata da tkebil2 nantok...konon2 nak sambung esok esok da lupe daaaaahhh...

namun....

jgn ingat sume tu xmanis..xbest...kemanisan dan ke'best'an tu terselit diantara sume2 tu...semua itu mengajar daku dlm sesuatu..membentuk daku menjadi seseorg..memberi aku ilmu melalui pengalaman...menguji kesabaran daku dlm kehidupan...ayat klise sume tu ada hikmahnya..tp itula kebenarannya...apalah makna hidup kalau sume mende sng...:) yg penting moga kami sentiasa saling menghargai pengorbanan masing...menghormati peranan masing2...semoga kasih sayang dan cinta itu sentiasa terpelihara..Aminn

Tuesday, October 2, 2012

"omaigoddd...." Humaira..




Humaira nak tgk you tube....dia hulur hp ibu n cakap....
"ibu..kakak nak tgk omaigod.."
daku pulak xtau apa mende la yg dia nk tgk tu...ku phm apa yg dia ckp tu..(oh my god)..tp jenuh la ku nak cari vid yg ader dialog tu kan....
"ibu xtau la syg omaigod tu citer apa...mcmane citer tu? " daku tanya si kontot tuh...
"omaigod.." dia jwb lg mcm tu....
"ye la...dia buat mcmana dlm citer tu cb kakak tunjuk ibu..." ku cuba lg nih...
Humaira pgg 2-2 belah pipi dia & jerit "OMAIGOD!!!!"

Adehhh...pi mai pi mai tang tu jgk.....=_______=*

 

Hikmah stress itu...

Stress...bukan daku tidak mengingati Nya...tp mungkin Dia mau aku merasai ketidaktenangan hati itu...utk aku belajar sesuatu dari nya....untuk aku sentiasa mengingatinya...Sesungguhnya setiap apa yg Allah beri itu ada hikmahnya..sama ada susah mahu pun senang...

gambar masa anak3 xsehat..3-3 demam batuk sema & sakit mata..tp mata Humaira paling teruk...

3 minggu sudah bila semua anak3 sakit, ibu sgt x terurus...rumah lg la x terurus...ibu jd bingung dan sgt penat..hingga ibu jg sakit...tekanan utk memberi perhatian pd semua anak3..bila anak3 masih menangis..terasa sgt xberdaya...ibu bersyukur...penyakit itu ibu sama2 rasa...utk ibu merasai sama dgn apa yang anak3 ibu rasa...jd, ibu bole agak apa yg anak3 perlukan...Alhamdulillah semua dah semakin baik...

Sikalang, hati makin tenang...suami pun mmg byk tolong bereskan kerja2 rumah....kesan stress tu buat saya sakit kepala 2 minggu berturut2...hari2 saya mkn panadol....adoyai...saya rs incik somi sy xsedar ini, satu ptg beliau blk kja..beliau tgk sy melayan anak3 dlm bilik...beliau dtg dkt dan pgg kepala saya....
"syg nak mkn apa mlm ni?"
belum sempat saya jwb... "abg mskkn ciken cop ye...:).."
incik somi ingin masak utk saya..itu saya sudah gumbira...tp bila incik somi meletak tgn beliau di kepala saya dgn rasa kasih...saya rasa semua beban di bahu saya jatuh bergolek2...:)

Chicken Chop incik somi utk saye...

tiap2 hujung minggu kami mmg biasanya blk kg somi...dkt je pun...bole blk tiap2 minggu...anak3 pun suka blk sana..kg belah saya kat Melaka...jauh nak blk tiap2 minggu....tp kalau sekali blk mmg bminggu2..hehe...



daku mmg suke suasana kg...blk sn br2 ni...incik somi offer nak bwk saye jln2 keliling umah..sampai ke kebun belakang...naik kereta sorong...pcaya atau x..ms budak2 pon sy xpnah rs sehappy ini....:D rs nak ketawa kuat2..HAHAHAHA gtu...tp xbaik kan ketawa kuat...xanggun..heheh...*anggun la sgt...ini jugak telah membuatkn stress sy semakin hilang.....terima kasih incik somi...


incik somi mmg begitu..ada2 aje posing nye tu....

happy 2 d max!!! org melayu kata...suke tahap cipan....dan besenya org akan sambung..cipan pon xsuke mcm tu....(tsedak2 sang cipan disebut2)

Hmmm...Dia bg sy stress utk sy rs tenang selepas itu...Dia beri sy stress utk sy belajar dari keadaan...utk sy lebih memahami anak3...Dia beri sy stress utk merapatkan kami suami isteri....Mula2 sy tidak sedar..kini sy sudah paham....:)

si kembar dah 7 bulan...kakak Humaira pun xpenah berdengki, syg sgt ngan adik2..pandai jaga adik2...sy sudah pikir mau tambah anak lg...hehe..marah betul mama bila dgr ini...di mana pada satu hari sy melompat2 gembira bila telur ayam yg saya goreng itu telur kembar...
"wah, ni petunjuk nk dpt kembar lg nih..."
sambil garu2 kepala mama ckp "sudah la tu....mama tgk nak jg yg ini pon susah..." hehe..mama..mama...insyaallah kalau Allah masih beri rezki...sy ingin mengandung lg....tp bila sy sudah sihat..dan si kembar sudah byk dorg punye pandai..(apa punya ayat) hehe...Moga Allah beri rezki pd sahabat2 yg menginginkan cahaya mata....Aminnn...    

Aduh..sudah tulis pjg2..tidak tau mau tutup...hehe....byk lg yg ingin saya kongsi...tp di entri lain ye...xsesuai dgn title entri..eheh....sampai jumpa lg...Insyaallah...
Assalamualaikum....

Thursday, September 20, 2012

Raising Twins :: Susu Ibu 101

Puteri sulung iza Humaira..mendapat haknya sehingga 2 tahun setengah..
niat ibu...si kembar pun mestilah begitu juga....
saya merancang...segala keperluan sy sediakan...
tapi.....

jgnlaaa ceramah saya ttg susu apa yg terbaik untuk anak...
kerana percayalah sahabat...sy tau itu...
ada yg kata...utk jayakan breastfeeding..jgn langsung beri susu formula...
wahai sahabat...jika sekali pam saya hanya dapat 2 oz untuk 2 baby sy..
dan 2 jam lg utk mdapat 2 oz yg seterusnya
tergamak ke hati ibu ni membiarkan anak2 nangis kelaparan...
jgn bilang sy tidak memberi hak mereka!!
hingga ke titisan susu saya yg terakhir, sy masih beri pada mereka..

rezki si kembar untuk menikmati susu ibu hanya sebulan shj...
lepas sakit selama 3 hari..susu saya susut...
wpun saya kerapkan jadual mengepam..
wpun saya mengambil bermacam supplement..
wpun herba dan makanan penambah susu sy makan...
susu sy terus susut....
sahabat....sy amalkan power pumping hingga hanya darah shj yg keluar dr liang susu sy...
dan percayalah...sy tidak bangga anak2 menyusu susu formula...

cemburu....bila melihat anak2 sahabat menyusu dr kalian...
tambahan bila sakit demam, selsema bagai...
ralatnya hati ibu anak2 xmendapat khasiat yg sepatutnya...
kerna seingat ibu, Humaira dl spanjang 1tahun ke bawah umurnya...
hanya sekali terkena selsema...
terdesak naluri keibuan, sy bniat untuk mcari ibu susu untuk anak2....
tp setelah bbincang dgn suami...byk faktor yg diambil kira...
niat ibu x dipermudahkan nak...
iya sahabat...saya hanya merancang...tp Tuhan yg menentukan...
jgn nilai saya wahai sahabat...
jgn perkecilkan cara sy...
kerana setiap ibu..mahu yg terbaik untuk anak2nya...

Friday, August 31, 2012

Saya ini marah!! *ala2 Abd Wahab & Abd Wahub

2,3 ari ni rajin aku hapdet blog..
dan ini entri yg ke 2 utk ari ni...
KENAPA???
sbb sejak azali lg..mmg aku suka menulis..
dan aku juga meluah dgn tulisan..
dl..bila aku stress, aku akan wat mcm ni..




tp skang, aku dh matang...
bile stress muke aku mcmni...





ahahah aku tipu...
sebenarnya mcmni...



kadang2..kite tpaksa pretend that everything was ok...
demi org2 yg kita syg...
tp sbnrnya mengorbankan perasaan sendiri adalah sgt sakit..
sakit kepala..sakit hati * mmg kepala bdenyut2 skang ni...

kadang2..kita tertanya2..kenapa org sengaja wat2 xphm???
hakikatnya...sendiri punya hati, sendiri tau..sendiri tanggung,janji gua punya hal setel!!! gtu kan??
kijam betol hakikat donia..heheh!!
penat nye bersabar...dan sbb itulah ganjaran pahalanya berbaloi...

sy sgt marah tp sy diam...
sy sgt sedih...jd saya menangis...
sy sgt penat...sy xdpt kawal keadaan..sy xdpt tunaikan kehendak semua org...sy xdpt puaskan hati sndiri...
JADI
sy sgt2 tertekan...

oh Tuhan...:'(






mommyhood :: mencari "tidak stress"..

2 hari yg lepas..sgt2 stress...
paling stress? xjgk..ader lg yg super stress... 
tp ku tau yg ku mmg sgt2 stress bila ku menangis tsedu2 pukul 5 pg...
itu, daku sdh xthn lagi...

ini adalah muke stress control cun
dan ini..sepatutnya adalah rupa sebenar,,,


encek somi ajak ikut beliau main bowling (bwk bdk kolej)...
antara nak xnak, akhirnya g jgk...
bwklaaaa anak3 sume kan mn bole tinggal...
dan bila abah bmain bowling........


op kos la ibu yg kena jg anak3 kan...adakah stress bkurangan???
tidak....
adakah stress bertambah???
juga tidak...:)
*mata bengkak sbb nangis di mlm hari mlepaskan perasaan kannnn..huhu

abis main bowling, g tempat lain dl then datg balik jusco...
jln dgn "senang ati"....

huhuhu...carik tempat mkn dl sbb lapo...
dlm ati ku teringin sgt nak mkn nasi goreng thai kat SR..
tp encek somi xnk mamam kat ctu...
sudahnye mamam kat Johnys..
ikutkn aje ku mls nak byk songeh..:)

twins wat comel plak xmo dok dlm stroller...
tah nape, mkn xkenyang..hehe
pastu kna tunaikn janji belanja kakak eskim sundae Mc D..
ku singgah jgk SR nk  memaniskn tekak supaya senyuman leeebih manis..hehe
beli ni...

carrot slice & choc moist...
ku ingat nak ajak encek somi blk dh..ku betul2 xder mood...
en somi ajak jln2 dlm jusco dl...
sedang kami bjalan secara rambang dgn halaju sederhana..(siyes xder hala tuju)...
kami melalui satu kawasan yg dipanggil "My Obsession Zone" wakaka...
ku sentuh satu je...en somi tanya..suke?
kalo suke amikla...bday present utk syg...
tah nape ku suka plak..raya pom ku xbeli..
xder yg bkenan di hati...
tp yg ni melekat2 kat hati..hehe






terima kaseh en somi...
saye suke...
stress level turun kepada 25 %..
sampai rumah naik blk sbb byk kja xsiap....huhu....



bankrupt la en somi kalo setiapkali stress kna belikan kasut...
xper...ku nak mengadu pd yang Satu...
hanya Dia yg dpt bg daku ketenangan hati...
dan kebahagiaan hakiki..
kannn...
sampai jumpa lg...daaaa
Assalamualaikum..^^






Tuesday, August 28, 2012

Raising Twins :: 6 months old updates & pictures!!!

huhuhu..sebenarnya xbp ada mood nak update blog...
sebab : semua anak xsihat (batuk dan selsema)
mood : xbp best sbb penat (penat otak..penat badan)
stress level : 60 % (hahah!) 

sambil menulis ku terpikir2 mcmane nak menceriakan entri kali ni...walaupun sepanjang hari tgk channel Astro Ceria 611, ku xberapa nak ceria...lagu2 tema kartun2 kat channel ni pom daku dah hafal...*sambil menyapu sambil nyanyi taw!! (mcmla hebat sgt pandai nyanyi lagu tema Hagemaru, Arale, Chibi Maruko Chan, Det Conan, Ultraman Max ngan Ninja Hatori kannn....) ahahah!! =____=*

6 mths old :: kecomelan tanpa batasan!!
depa sgt2 berbeza ngan kakaknye yg lemah lembut...kuat dan lasak..sgt cergas!! (mcm iklan Milo plak) kalau si kakak 8 mths ++ baru naik walker..depa ni 5 mths ++ da naik da..bdn da kuat..kayuh pon laju semacam je...(mcm Flinstones nak stat kete pakai kaki tu)

staring at me like "ibu, u did this?? hahah...

daku sgt enjoy membesarkan Irsyad dan Irfan...wpun x semua perkara menggembirakan...rs kesyukuran itu masih sentiasa ada, kerana Allah memakbulkan impian daku yg satu ini....sampai sekarang daku rase mcm mimpi..daku ada baby kembar..."Semoga pjg umur anak2 ku.."

Si kembar sgt kuat mkn...apa2 pon sebat je...nganga je...beum lagi merangkak..tp sudah laju mengesot ke depan (ala2 askar wataniah) xlama lg merangkak la kot da bole stand guna lutut dah tu...bibir daku ni tah da bp kali terluka sbb depa suka sgt toingg toingg...lagi2 si Irfan...dgr je perkataan "toingg..toingg..." sakan dia melompat2...

jatuh katil? jatuh buai? sudah byk kali...ayyoooo....bila Irfan sudah bole melintas atas badan ibu mcm Cicakman..letak bantal di tepi katil sudah tidak selamat lg ye....makin besar makin manja dan dah xbp suke tdo dlm buai...kena tepuk2 cium2 sampai abah tetido..eh, silap..anak2 tetido..heheh...




Irsyad :: lg suke dok dlm troley dr dok dlm stroller
makin hari tgk depa makin besar..kadang2 terdetik jugak dlm ati daku " jgnla besar cpt sgt..kang ibu teringin baby lagi.." hahah (takotnya nak beranak..tapi nak jgk anak..caner tu??) mana tau kan..Allah bg rezki takat ini saje...kena la cherish every moment...hmmm (sedey la plak)




lg satu, kalau keluar bjalan2..si kembar xkan tdo..ngantok la mcmane pom...masuk kete br tdo...kat rumah, kena slalu ada depan mata..kalo x, tangisan syahdu akan bkumandang (Humaira dulu xmcm ni)...kalo dlm walker tu ikut je la mn ibu pegi..masuk bilik air pon nak ikot...kalo nengok org bsiap mmg nangis2 la nk ikot...daku pakai telekong pom depa ingat daku nk g bjalan..sakan nangis kat tepi sejadah...(sgt comel 2-2 menerap tgedik2 kaki kat tepi sejadah)

semua perkara pom rs mcm baru...yelah..pengalaman baru besarkan 2 org sekaligus.. +   kakak nye sekali..ada susah ada senang..tu lah kehidupan kan...semmmmuaaa pun ada hikmahnya...Semoga saya sentiasa sabar dm apa jua keadaan...sy kan manusia biasa..ada hati dan perasaan..kadang2 marah, sedih, happy..itu semua lumrah...cuma harapnya sy sentiasa dpt mengawal semua perasaan itu...shuuhhh shuhhh..jauhlah syaitan dari sy...:) 

oklah dl..len kali daku hapdet lg...anak2 pom da bterabur sn sini ni...nak tdokan sorg2 kejap..pastu nak rest kalo sempat..huhu...daaa Assalamualaikum...

Monday, August 27, 2012

Hadiah untuk diri sendiri...

14 hb Ogos yg lps, genap umur saya 29 thn..
saya tgk muka di cermin..
makin tua sudah saya..hmmmm
saya pikir2..apa nak bg pada diri sendiri..
siapa tau entah saya akan bertemu hari lahir saya yg akan dtg atau tidak...

sy pikir2 lg...
anak saya sudah 3..
tanggungjawab saya sudah bertambah...
mahu didik anak, mahu didik diri sendiri..dan mahu melengkapi kekurangan suami seperti mana dia kepada saya...
masih sempatkah saya...??
aduhh..saya selalu leka..

saya pikir2 lagi...
umur saya sudah banyak...
banyak juga yg saya belum buat..
banyak lagi yg belum saya capai...
*tunduk
"saya mahu jadi lebih baik..."

Ya Tuhan..permudahkan saya, dlm melaksanakan segala niat saya...
Amin...

Ini hadiah saya untuk diri sendiri...
untuk mengingatkan saya...
dari mana saya dtg..
dan ke mana saya akan kembali...

 

Friday, August 3, 2012

Raising Twins :: Mamam punye cerita..

agak teruja jugak iza nak bg solid food 4 d 1st time buat si kembar...al-maklumla..ms zaman Humaira dl ku byk buat silap...melalui pembacaanku (nerd!! *tgn di dada mata ke atas), selera anak2 akan terganggu kalau kita bubuh perisa dlm makanan anak..itulah yg Iza buat dl..bubuh garam dlm makanan Humaira...pastu kan, dl mn ader lg line internet kat rumahku sorgaku ni..xdptla ku nak google2 menu sihat utk anak..apa yg iza tau, iza dgr, itu yg iza buat...ufff sgt lack of knowledge...konon2 kalo kite makan sedap tu bg anak pom sedap jugakla kan...Nehi!!!! itu tidak benar sm skali!!! 

takottnye tgk muke pak cik nih
sgt ssh nk feed Humaira...lega sikit jgk sbb beliau fully bf..dptla jgk zat ckit2...tp jeles tgk ank org lain kuat mamam n tembam2...kali ni, hasil dr pengalaman kwn2...iza cedok ckit2...kite cb test try tgk cemane..

menu pertama iza buat bubur nasik ngan kurma...tekstur mcm air kanji yg pekat..xbole bg pejal2 sgt kn sbb 1st time..mula2 igt nk wat puree buah..tp iza jenguk2 stok yg ader dlm peti ais xmengizinkn..haha..so, apa yg ada je la..


buat agak2 terlebih sikit tu bole simpan dlm bkas kedap udara (nerd!! lagii) simpan sejuk..sok bole panaskn mcm iza wat kat atas dlm gambo tu...si kembar suke!!! abis dorg makan...ibu?? puas hati!! hehe

lepas 4 hari tukar menu baru pulak..kenapa 4 hari??? sbb melauli pembacaanku, (nerd over n over again) kita nak tgk anak2 alergik dgn makanan tu atau x..so far so good, xder alergik..:)

Menu kedua..Pure karot + kurma...iza suke letak kurma..sbb  kurma byk khasiatnye kan..mula2 planning dlm kpala nak letak madu kat sume menu anak..TAPI!! melalui pembacaanku (laaagiiii) madu rupanya xelok utk baby berumur 1 tahun ke bawah...sbb mengandungi toksin dan bole membawa maut...(telan air liur) takot jgk bc...udah le iza br bg madu kat si kembar sbb batuk teruk..Alhamdulillah teros baik... huhu.. suspen..suspen...sib bek tada papa...



yang ini pom abis licin!! dorang suke... insyaallah pas 4 hari iza nak try pure2 yg lain...puree labu..puree pisang...puree epal (epal ijau xmo tau)..puree betik..pure kentang..puree pear...dan lain2 lagi..insyaallah..pas lecek atau kisar, campur dgn susu ibu sikit...fm pom bole...:) anak2 da biase dgn rs susu kan..

harapanku selera makan si kembar bole menten sampai 2-3 tahun...portion dorg makan agak byk jgk...saranan 3 sudu mkn kot (kalo xsilap mls nk google) dorg mkn 6-10 sudu mkn (jgn tkejut) tu pon masih menganga lg...x bole..xbole...kena catu jgk..baby pom bole obes kan? setakat 10 sudu mkn tu ku bg jgk menengokkan dorg punye aktip mmg bole bakar kalori..haha (spoiled!!)

so..till we meet again di next entri ya!! daaa assalamualaikum...:)

Thursday, August 2, 2012

motherhood:: updates!!

lama pulak rsnya xupdate blog...sjak ada Almari Boonga (ececeh terpromote plak) btambah lg satu rutin selain menguruskan anak3..tmpahan untuk 4uCutie Handmade iza ttp sementara...

minggu lps..genap 4tahun usia perkahwinan izakama..:) trima kasih pd smua yg mendoakan..


si kakak xlama lg nak msk umur 3 tahun...makin hari makin curious dgn sekeliling..ada aje soalan pelik2 ditanya...hmm..biasalah tu kot..sbb adik2 dl pon dlm usia mcm ni suka tnya soalan pelik2...teringat soalan adik bongsu dl.."mama, mcmane lampu tu bole kelip?" (lampu liplap2 tepi jln tu) lama gak mama diam..kalo ikutkan, mama mmg cikgu KH snang je nk jwb mcmane L.E.D tu berfungsi..tp kalo ckp kat si kecik tu bole pitam dia nk paham..hehe..last2 mama jwb..ada caranye..nnt Uki blajar la kat skolah..

lg satu soalan yg kuingat sampe skang.."mama..hamba abdi tu apa?"...mama jwb, "hamba abdi tu..org yg disuruh buat kerja tp x dbyr gaji pon..".. adikku yg bijaksana tu jwb "uki ni hamba abdi la..mama asek suruh uki je tp xbg apa2.." ahahah! sabo je le..

Humaira skang tnya soalan2 klaka je..dgn ayat yg xbrp nak trsusun betol...nak memahami pun kena teka2 apa dia tnya..pastu nak memahamkan dia pulak lg satu hal..


si kembar??? dah 5 bulan ++.. dah mula mkn solid food...dan dah naik walker...:) personaliti masing2 makin menyerlah..makin hari ibu semakin memahami anak2 ibu nih...2-2 sgt manja dan asek nak berdukung je..pantang iza lalu je..merengek la mintak diangkat...agak2 kalo iza pakai topeng otomen Humaira tu dorg knl x..??? ahahah *trbayang diriku mngemas umah pakai topng otomen ngan t-shirt n kain batik lusuh*


motherhood~ sometimes a bit stressful but most of the time, is fun!! iza doakan Allah beri kemudahan pada kawan2 yg masih menunggu kehadiran cahaya mata...sesungguhnya Dia Maha Mengetahui...

nnt iza cerita pasal persiapan raya ye..dan byk topik lg dlm kpala ni cm mase sgt jeles dgn diriku ini..hehe..daaaa..Assalamualaikum..:)

Saturday, July 21, 2012

Reaksi Humaira bila ibu pitam..

tah hape2 title entri..haha...gasak ler..
skang hampir kul 3pg..ku dan Humaira xleh tdo...
critanya..kali ni 5 branak sume xsihat..ader yg demam, batuk, selsema..
kalini amik pakej satu family ok...
kpalaku sgt skt...
tp ku diam2 je...
bila anak ngs nak susu..ku xlarat nk bgn...
ku pon kuatkan diri ke dapor carik panadol...
tiba2 ku pom jatuh..bedebukkkk!!!
gelap mata xnpak apa2 rs bpusing2 (tp ku xpasti sbnrnye ku tpusing2 ke x..HAHA)
tp ku rasa ku dh tetiarap atas lantai dapur dh...
amik mase nak bgn sbb mata gelap lg kan..
yg klakonye..ku dengar suara Humaira "Allah...jatuh pulak!!"
pastu Humaira ckp "ibu...bgn ibu...bgnla ibu"
bl ku xbgn2...Humaira pon g pggl abah kot...
dan seterusnyaaaa....haha..sambung sendiri ye..

pastu kan..Humaira baik sgt dgn ibu..
tpuk2..cium2...wat mimik2 muka comel ala2 posing gadis korea gtu...
bgenang air mata ku (oh my...drama sgt daku ini..ahaha)
pastu humaira bisik.."ibu..nk cucu cwn (fresh milk)"
ku pon bgn ke dapor...tp Humaira pgg je tgn daku xmau lps..
"ibu jgn jatuh lg ea...ibu jln betul2 ea)..."
pastu ku hulur cwn beliau xnk pgg..nk pgg tgn daku jgk...
sweet betol anak dare ni...:)



skarang yg ku pasti..Humaira mgkin xphm erti kasih sayang...
tp sesungguhnya...Humaira sgt menyayangi ibu....:') (drama lg..........)
 

(c)2009 IzaKama. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger