My Twin Pregnancy Diary

note: semua yang saya catatkan adalah berdasarkan pengalaman sendiri untuk kenangan dan panduan saya utk masa mendatang..terima kasih kerana singgah..segala komen dan pendapat saya alu2 kan..


~ 4 bulan pertama ~

Aku mengandung lagi...Alhamdulillah Allah tunaikan hajat aku ngan suami..  12 minggu yang awal xsenang utk aku... aku dah agak mesti teruk morning sickness aku..sama mcm peknen Humaira 2 tahun lps... apa pon xbole mkn ye tuan2 dan puan2..hanya tembikai merah saje yg boleh..tu pon kena sejuk2 tau..secara ringkas dan padatnye...

aku mmg selebet...
aku xmasak...
aku xmkn..
aku xmengemas...
aku xdpt tido...
aku layan Humaira selarat yg bole..pastu aku terkelepek kat sana sini....aku mmg xlarat...rase bdn xder tenaga...huh..dasssaattt!!!!

~ Kembar ?? ~



mmg xbole lupe..xbole xbole xbole lupe....aku nak sgt anak kembar sejak aku tau main kawen2 lg (kah kah).. aku mmg selalu berangan nak anak kembar..kwn2 pon tau... dan aku mmg xtau aku ngan suami ader suku sakat kembar... aku pernah tanya mama aku ader harapan x aku dapat anak kembar..mama aku malas2 je jawab k..beliau berkata..
"entah leee"

aku g 1st cek up ms 12 minggu...risau plak aku terok sgt gayenye morning sickness aku ni...bila doc bgtau ader 2 baby...korang bayangkan la...(cpt bygkan ye kwn2) mimpi aku jd nyata!! siapa sangka? aku pon xsangka..mmg xder sape2 sangka! aku melompat2 menjerit2 tapi dlm hati la..kena la control cun..hehe

patutla berat aku naik byk...
patutla perot aku beso...
patut la mabuk aku terok dr dl....

sesungguhnya...itulah saat yg paling manis dlm hidup aku...Terima kasih Allah...:)



~ Kepanikan menyerang !!! ~

Kitorang (aku ngan encek somi) amik mase lebih kurang berjam jam jgk la utk sedar yang ader anak kembar mermakna yg lain2 pon kembar..financial planning kena rombak!! apa yg aku tingin nak beli utk aku sume aku cancel..(panik tu) hadiah birthday and anniversary pon xder ye taun ni...xper2... ibu xkisah..untuk kesenangan keluarga..lagi pun kalau ibu xdpt sume2 tu ibu ttp maintain cun....(jgn berani menggelengkan kepala ye encek somi)

setelah sekian waktu...aku sedar..Insyaallah kami mampu...dan sebab itu Allah bg kami peluang.... Insyaallah...

~ Dah xder...Yeay!!!! ~

Elok2 abis bulan pose...morning sickness pon dah lega... raya bole melantak byk ckit la.. (xsemua la) yg tinggal cuma kembung perot je..sensitip betol peknen kali ni...salah mkn sikit kembung....lapar ckit kembung... punye la pikir mcmane nak bg kentut... sume xmau... last aku sapu gak minyak yu yee cap limau..tapi kat bahagian atas rahim je... xlama aku dpt wat camtu...pas 2 minggu perut da besar..baby dah ada kat bawah rusuk..

aku suke...aku lega....sebab...
aku bole masuk dapur tanpa merungut dan membebel sbb bau mcm2..
aku bole duduk dekat ngan encek somi sbb bau deodorant ngan gel rambut beliau dah bole ku terima...
aku bole cium Humaira lebih2 ckit tanpa rase loya sbb bau peanut butter yg dia mamam tiap2 pg...(mkn terus dr botol ngan sudu)

Terima Kasih Allah!!!

28 Sept 2011 (18 minggu) _________ akhirnya aku dpt tido nyenyak setelah sekian lama...aku bangun tido dgn penuh semangat nih! berkobar2 nak siapkn manyak mende...




3 Okt 2011_________ waaaa cuaca sangat santek...sejuk2 redup2 gitu...ruang tamu ngan dapur da kemas, lunch da masak...anak ngan somi da mkn...aku pon npak gojes..(:p) tibalah mase untuk aku siapkan order2 customer!!! tapiii tiba2 perut aku kembung lg...punyela keras sampai sakit pinggang & belakang aku...tadi gojes2...sekarang da xberapa nak gojes k...bersandar je kat dinding thn sakit...

sorry ye my dear customer....u have to wait a little longer...kalau anda2 semua nak cancel pon xper...saye paham....penantian tu satu penyeksaan...dan saye rs sgt bersalah menyeksa anda semua... TT___TT

7 Okt 2011 (19 weeks & 4 days)_________ aku g tumpang wat cek up kat klinik kesihatan lain atas sbb2 yg xdpt dielakkan (en somi berkursus). doc assumed ader 2 uri sbb tumbesaran baby lebih kurang sm...alhamdulillah..mmg aku slalu igtkn juniors...dr dlm perot sume mesti kongsi sm rata...sorg xmau amik lebih tau...tp doc bgtau jgk nnt bl da jumpa pakar kalo pakar kata lain pcaya yg pakar ckp...doc tu agak xyakin maybe bcoz of poor equipment..xperla...kite tgu je..yg penting anak2 sihat..yeay!!!




19 weeks ++

20 weeks ~

guess what..selang sebulan lepas berat aku naik 4kg...0_o* what??? huhu..banyak tu...semua mcm normal rasenye...cuma yg xtahan nya..asal balik dari bjln mana2, bila da sampai rumah, pas rehat sekejap mesti xleh jln..dari tapak kaki sampai ke pinggang hingga ke tulang blakang sakit sgt2....aku rase...xlarat la aku nak menyoping juniors punye brg nnt...huhu..ckp kat en somi, "iza naik wilcha abg tolak ek.." beliau kata apa nak tau x.."bole, tapi sampai escalator syg turun ye.." =_=* apa la persepsi org agak2 ye..haha..xmo la kalo camtu..

tido??? mmg xnyenyak sekarang..juniors aktif sgt waktu mlm...(err, siang pon ye jgk...) rs sgt xselesa..pusing kiri abg tendang2..pusing kanan, adik tendang2...telentang? lg la xselesa...tah bape kali aku kalih2 pon aku xtau ..tau2 da pg je.. tapi xper.. ni la pengorbanan ibu ye juniors..moga juniors jadi anak2 yg soleh & loving..:)

14 0kt 2011_________dah 2 mlm xdpt tdo...kepanasan...bpeluh2...mandi sblm tido pon xdpt membantu menyejukkan badan...1st pregnancy dl pun mcm ni jgk...tp kali ni rs mcm awal ckit..rase nak mandi setiap setengah jam!!


~ 21st weeks ~



Travelling_____ suami berkursus 2minggu, mcm biase aku di pos ke sana sini...huhu..walaupun xberapa nak rela tp nak buat mcm mana...minggu pertama kat umah adik di damansara..minggu kedua travel ke Terengganu utk 3 hari ikut parents..skang ader kat uma parents di Melaka..terasa sgt pnt..dlm kereta plak pangku Humaira berjam2...kesian dia nak manja..dahla abah jauh..huhu...jd, aku cuba penuhi keperluan anak yg kat luar..dan cuba jaga sebaik mungkin anak2 yg kat dlm...aku percaya..kalau aku kuat dan ikhlas, anak2 pun mesti kuat...aku xmo byk merungut..sbb aku sayang anak2 aku...so, walaupun aku xlarat sesangat..aku gagahkan jua demi anak2 tersayang..

Bleeding_____perut aku memulas sepanjang hari..aku xpikir bukan2 sbb Humaira pon sama cam aku..org lain xplak wpun mkn mende yg same je..tgh2 mlm aku bgn rs nak terkucil...tkejut aku tgk ader drh dlm toilet..aku try wipe dgn tisu...yup, mmg byk darah...tp aku sikit lega rupanya drh tu bkn dr rahim..tp dr blakang...maknanya mungkin usus atau perut aku yg luka..wpun lega aku ttp risau sbb aku xpasti kenapa tiba2 byk plak drh kuar dr situ...sepanjang mlm aku usik2 peyut kejutkan kembar...Alhamdulillah dorg masih aktif gerak2 sampai esoknya...Esok paginya ada kesan darah kering..tp xkuar dah drh baru...aku xrujuk doc pon..aku harap semuanya baik pasni...

Scratching_____ Ya ampun...percayalah wahai kawan2..perut aku gatal sesangat...teruk benor da ghopenye...calar balar kena garu...siap naik bintik2 kecik kaler merah...fuh...hampir setengah hari jgk aku sabo xgaru...last2 aku xleh nk thn da...tgh order mc d kat kaunter pon aku garu2 perut aku dr luar...cashier tu tgk je...lantok le...pas mkn, msk je dlm kete aku garu puas2...fuh..bila dah pedih2 tu baru la lega...tp itu hanya sementara..sampai melaka, gatal lagi!!! satu umah aku cr losyen xjumpa...aku sapu aloe vera gel...heh, lega kejap je..tgh2 mlm sampai pg gatal lg...kali ni aku g kedai beli losyen...hrp2 pasni xla gtl teruk mcmni...korg rase???kite tunggu dan lihat....


~ 22 weeks ~


minggu ke 22 berjalan dgn agak mabeles...setakat ni semua ok...diet pon terjaga sbb seminggu ada kat umah family....brg2 keperluan juniors aku ngan en. somi dah soping ckit2 dl...biarpun org kata xbaik sbb masih awal lg (5 bulan) aku lebih percayakan Qada' dan Qadar Allah...tapi aku ttp ikut pesan org tua2 dan yg lebih berpengalaman mana yg boleh...

oh ye..seorang kwn memperkenalkan saya pd seorg mummy twin yg fully bf anak2 beliau...:) thanks miera sbb introduce mummy darwishes to me...pengalaman mummy darwishes aku jdkan rujukan utk kami (aku ngan somi)sgt2 membantu..at least, bila kepanikan dtg menyerang aku tau apa nak buat kan?

masalah gatal agak berkurang..agaknya minggu lepas masa kat Tganu aku makan sotong byk sgt kot...hihi..apa2pun..terima kasih Allah..nikmat pengalaman ini sgt2 berharga...Alhamdulillah...


~ 23 weeks ~

31 Oct 2011________ seronoknya blk umah sendiri lepas sebulan menumpang kat umah org...satu je yg xbest..selera makan da xder..huhu..tah nape pregnant kali ni..selera mkn air tgn famili member je...motto arini nak siapkn apa yg tertangguh especially order customer...ari pertama sampai umah xleh wat pape lg..recover energy dl...

ku rasekan perotku bertambah beso minggu ni..(hehe) kutip2 Humaira punye toys kat lantai, bikin wa termengah2 sesangat...so aktiviti bongkok membongkok harus dikurangkan..mlm td nak mandi air pns so mskla dlm periok (umah ku xder heater ye) tgk somi tlelap...punye bijak kan angkatla sndiri..sekali tertuang kat kaki daa...apa lg..ngs laaa....berlari humaira ngan en somi...pandai humaira pujuk ibu..somel sesangat..:)

"atit aki? (sakit kaki?)"..
"abu anyes? (ibu nangis?)"
pastu ibu kata "xsakit ibu nak mndi ye.."
humaira pon kata "k bye.." sambil babai2 tgn nak sambung tgk youtube..
saayang anak ibu..:)



p/s: dear juniors, minggu ni, nak basuh pinggan pun dah agak xselesa...kena senget sikit...kalau x basah perut ibu...:)


~Jumpa pakar~

2nd Nov 2011 tarikh arini...Hospital Kuala Kangsar x handle kelahiran kembar so  kena rujuk Hosp Ipoh~al-kisahnye...

ramainye org..appointment arini sume utk kehamilan berisiko...ngeri tgk saiz perot org..mcm2..wpun ramai aku, somi ngan humaira ttp ceria...but my mood was ruin by the doc..kerek le plak...huh!

nasibla doc yg handle ultra-sound sesangat la friendly...mcmni la..(br org xcarik private hosp)wpun khidmat anda tu bukan kami yg bayar, itukan tugas anda...ok sambung blk...kesimpulannya result utk ultra-sound my baby kembar adalah:

- satu uri saje
- 2-2 mmg boy
- kedudukannya twin 1 ok twin 2 songsang
- berat twin 1- 632 gm twin 2- 584 gm
- yg lain2 xder masalah

oo ye...berat aku naik lg 4kg..huhu..br 5 months pregnant dah 57 kg...mase Humaira dl time nak bsalin tu 60kg je..so i guess, kali ni aku akan membesar bagai johan..:) demi 2 johan yg aku kandung...



minggu ni juge aku dan en somi dah beli lagi brg2 keperluan baby ckit2...beli baju,sume amik 2 pasang...npak mcm banyak..bila kira2 baru 5 pasang...hehe...so, kena la amik lagi...semua lebih kurang 10 pasang aje..cukupla kot..humaira punye pun ader la 2,3 helai yg masih elok..haha


                           agak2 cukup x?  :)

~ 24 weeks ~

Dear Juniors,
entri untuk minggu ke 24 ni ibu tulis di hari terakhir...esok dah masuk minggu ke 25..:)




selain perut yg makin membesar (hrp2 anak2 ibu membesar dgn sihat adil dan saksama ye...xmo rebut2),minggu ni ibu mmg sgt produktif....ibu dapat siapkan order beberapa org customer..plus mlm minggu ibu sempat siapkan 1 booties 4 1 of u...ibu akan buat lagi satu bl ader kesempatan...^-^

another pair to come for twin 2..



tapi...(mesti ader tapi kan???huhu) seminggu ni ibu langsung xnyenyak tdo...sleep2 chicken je..hehe..bila mlm je perut ibu mengeras...smpai terbentuk anak2 ibu kat dlm...ufff..sgt sakit..xbley tito...minggu ni jgk ibu asek npak bintang2 je...pandangan pusing2..pejam mata pon pusing2 gak..rs mcm tdo atas pemanggang ayam yg kena golek2 tu...(jgn...jgn bayangkan...:P)

abah aka en somi plak sepanjang mgu overtime sampai mlm...diriku sggh kekurangan perhatian dan kasih sayang (ahaks poyo je)..arini (Ahad) en somi ajak soping lg mn yg xder...tp agak rushing jgk sbb mlmnye abah aka en somi ader kja lg kat Baling (ARGHHH!!!) skarang ibu tgh tgu abah blk la ni..(jam menunjukkan kul 12.43 a.m ye @_@*)

look at how those flower pattern manipulate people on my baby bump's size..




pd waktu ni jugak, ibu tgh menahan sakit pinggang yg amat sgt akibat bersoping td...tersenget2 jln...mmg xseksi..:) tp maneh ader...ngehehe

hmmm..tah kul bp abah blk...(peg pengiring budak2 kolej dari program apa tah di Baling)..jom juniors kiter tito..xmola keras2 lg...cian kat ibu..huk huk...


~ 25 & 26 weeks ~

dear juniors...

ibu terpaksa combine entri utk minggu 25 & 26 sbb ibu dah jd confuse dgn week calculation dari lain2 nurse...for now ibu akan ikut calculation ibu sendiri sbb sama dgn calculation doktor pakar...


juniors dah makin besar..ibu dpt rs mcm sekejap je ms berlalu...kesihatan ibu alhamdulillah ok...cuma rutin harian dah jd agak susah ckit...tp ibu enjoy semua tu....:) nak tau apa yg rumit??

- ibu ssh nak bgn dr sofa...kalau abah ader abah bole tarik tgn ibu..kalau x, terhegeh2 jgk la nak bgn...

- ibu dah xkuat nk dukung kakak Humaira..tp kakak pun xphm lg...still nak bermanje...

- ibu dah kurang larat nk uruskan kerja2 rumah...even nak betulkan cadar pun ibu rs sakit pinggang...

- ibu xbole berdiri atau berjalan lama...rs nak pitam..

- bila msk perut ibu rs panas sbb dekat dgn api...:)

- tido dh xnyenyak...

apapun ibu nikmati saat2 ni..kalau ditakdirkan next pregnancy dpt twins lg pun ibu sanggup...:)
p/s: abah gelak je dgr ibu ckp gtu...



gambar2 kat atas tu, abah bwk ibu g dinner anjuran kolej....sepanjang majlis ibu duduk aje...juniors buat keras2 lg sepanjang event tu...bkerut2 muke ibu...ibu biarkan aje kakak Humaira berlari2 sana sini...malu plak nak kejar tersenget2 jln..ekekek...agaknya juniors teruja dgr lagu2 bollywood yg berkumandang kot...(tema Bollywood)..tu yg wat keras2 tu..da blk ok pulak ye...





17 Nov 2011________ arini ibu pegi monthly check up kat KKIA K.kangsar...senak perut ibu misi tekan2 ms carik denyut jantung juniors..satu lg heart beat xjumpa...hampir 20 minit misi tonyoh2 perut ibu..sampai ibu rs sesak napas..tp ibu diam je....ibu pon riso gak...so terpaksa rujuk doktor...

Doktor scan & alhamdulillah 2-2 jantung anak ibu berdenyut...lega hati ibu...adik masih dlm keadaan songsang lg ye...:) kalau xbetul jgk jwbnye kena c-sec la ibu nnt....


~ 27 weeks ~



kisah aku dan air gula

oleh sbb keturunan ader sejarah kencing manis dan diabetis, aku kena minum air gula utk cek samada aku pun terkena ms pregnant ni...pd sekian tarikh ni pg2 aku dh g...amik darah dl, then minum air gula satu mug besau...ckit2 aku teguk..ader setengah jam jgk aku nk abiskan...aku org last skali abiskn air gula tu..seksanya...

dah abis aku pon blk umah..loya yg amat aku tdo je sementara tgu nak dtg blk pas 2 jam...en somi g opis jap ader kja...aku pesan jgn lupa kul 11 a.m tau...tp en somi lambat 11.15 br blk...pulak tu buku merah aku yg aku tgal dlm kete en somi cicirkn kat kolej...

nak nangis dh ni..dh la lmbat btambah2 lmbat plak..kang sia2 aku mnm air gula yg mmg aku menci sgt2..aku wat air pon aku letak gula hjg2 sudu je..lantak la buku tu..g je la kinik blk...otw misi dh tepon bising2...ai, sabar je la aku...

google pic

sampai je aku nk msk lab aku tgk org lab dh xder..misi ckp xbole da..xvalid sbb awak lmbt...ai, lmbat 10 mnt je..sblm2 ni xder mslh pon...dia ckp sape suh blk..tenaga da pakai byk jln g kete..drive lg...kt umah pon msti xdok diam2...aku bengang sesangat..nk menjawab pon mls..samada betol apa yg misi tu ckp..ataupon sbb aku sndiri npak org lab tu dh g lunch...wallahua'lam..tp misi tu mintak maap sesangat...

jgn kira la aku punye bengang..mls aku nk dgr doc pakar membebel sbb xwat lg...mls aku nk mnm air gula lg...tp aku tau aku kna wat jgk...grmnyeeee!!!!!!




kisah aku dan pelam epal

dpn umah aku ader pokok pelam epal..2 bulan lps mmg byk buahnye...kami sedekah kat org ckit..kami mkn ckit...aku mmg suke mkn pelam epal sepanjang ngandung ni...sampaikan xbesar lg pon aku dh petik bl da tingin sgt tu...

akhirnya buah pon abis..kna tgu musim dpn plak..tp suatu ari..(cheewah) aku ternampak sebijik pelam epal kat atas pokok..agak tgi dan tersorok jgk...bestnyeee..xper, kali ni aku sabar..tgu dia besar dl...makin lama makin besar & merah..aku mintak en somi tlg petikkan...oleh sbb ari2 ujan xpnah sempat nk petik...

tibalah satu ari yg xujan...en somi blk kja aku mintak tolong petikkan lg...en somi kata
"abg rase dh jatuh dah"
tp beliau xplak amik...aku suh en somi tgk kat luar..tp dh xder...
cedeynyeeeeeeeeeeeeeeeee...kempunan.....
aku dh redha dah bukan rezki aku...tp sampai arini aku dok teringat2 lg pelam epal besar merah tgantung atas pokok....huhu

fav items 4 juniors yg aku beli minggu ni...cute!!

kisah aku & juniors yg somel..:)

juniors mmg dh makin besar...setiap kali tido kaki aku dh mula cramp...baru2 ni bgn tido kaki aku cramp lg..dan kesan rs sakit tu aku masih rs sampai sekarang...aku rs mungkin kaki aku dh xlarat nak tanggung berat yg makin bertambah...

kulit badan menggelupas dan kering..tp aku mmg kurang mnm air pon...sembelit semakin dasattt..(aku pon dh lama xteguk jus prune sunsweet tu)

kulit perot merengang dgn byknye...beza dgn 1st pregnancy..sampai 8bln perut masih licin...yg ni setiap kali perot membesar, regangan baru akan muncul....

juniors makin aktif..tp ruangan makin sempit..setiapkali jumiors bergerak, rs sakit di ari2...tp aku ttp berharap..juniors terus membesar..aku xnak juniors kurang berat bdn bila lahir nnt...ibu nak bwk anak2 ibu blk umah cpt2...:)

mgu dpn dah msk bulan ke 7...sgt2 berdebar...xlama lagi kembar saye akan lahir....:)


~ 28 weeks ~


Dear juniors....

entri kali ni ibu nak bg title.."sume da xbole..."
hehe...besaunye perot ibu..sampaikan ramai yg bertanya..
"dah nak bersalin ye?"
"tunggu masa ye"
bile ibu ckp, eh belum lagi..baru nak masuk 7 bulan...mcm2 reaksi yg ibu terima...bile ckp ibu mengandungkan twins baru semua angguk2...ader jgk yg ckp.."sempat ke sampai 9 bulan tu.." ayooo..kasi ibu takott je tau...

ibu xsabar nak tgk kembar ibu..tp sblm tu ibu kena pastikan juniors ckp sihat bila keluar nnt..so, juniors kena cukupkan berat dulu tau...ingat pesan ibu..semua kongsi2 ok..xmo rebut2...

Jumpa pakar lagi

appointment kalini sgt lama ibu menunggu,,,kebas satu badan...tiapkali jumpa pakar mesti kena scan, so ibu dpt tgk perkembangan juniors...hasil pemeriksaan kali ini adalah (mcm ayat doc le plak):

-rupanya juniors dok dlm satu karung je...insyaallah juniors seiras...

-berat twin1 1033gm twin2 977gm (alhamdulillah xjauh beza)

-juniors dah sgt rapat antara satu sm lain...(cian, perot ibu sempit ye)

-bln lpsbrt ibu xnaik..bln ni naik sekilo je..58kg..

-kepala juniors 2-2 da kat bawah...huhu..(mcm gambar kat bwh tu ye...)

google pic...lebih kurang mcmnilah kot..tp satu karung dan satu uri je..hmmm


ibu sgt berdebar2...ibu rase bila2 je anak2 ibu bole lahir...so ibu pon basuh semua baju2 juniors...ibu lengkapkan semua keperluan juniors...ibu nak siapkan beg cpt2...ibu jd menggelabah jgk la...oleh sbb kepala juniors kat bwh, ader hrpn ibu bersalin normal...aiii takotnya ibu nak rase sakit bersalin sekali lagi...moga Allah ampunkan semua dosa2 ibu...



tgkla kakak tu..nak tolong sama tp ader stokin juniors kakak sorokkan ibu xjumpa2 lagi..hai...sabo je la..:)

minggu ni ibu dah x efficient dlm apa2 kerja pon...grm jgk ibu...pegang tu jatuh..pegang ni jatuh..nak beriya mmg dh xbole...jln jauh dh xbole..berdiri lm dh xbole...setiapkali tido..ibu akan tukar kedudukan setiap 1/2 jam sbb bila ibu tdo mengiring, peha bhgn bwh yg tertindih tu akan rs skt...ibu sgtcpt letih dan skt pinggang...seriously...ibu dah xlarat nak buat kerja sgt...kesian kat abah..semua abah wat...:'(

ibu doakan yg terbaik buat juniors dan ibu sendiri..ibu tau..sakit bersalin yg Allah bg setanding dgn ganjaran yg diterima...ibu redha..harap Allah permudahkan segalanya..see u soon juniors..:)

 
4 Dec 2011____________Picnic di Teluk Senangin

masih di minggu 28...sehari selepas kenduri kawen adik ipar ku...rizal & wanid....adek badek en somi ajak picnic di Teluk Senangin...walaupun masing2 sakit perot..picnic tetap picnic tau...ibu xlarat dok kat tepi pantai je..huhu....


~ 29 weeks ~


Dear Juniors....
kaki ibu bengkak...kasut da sempit ckit...baru2 ni ibu wat routine check-up di KKIA K.Kangsar..brt ibu naik 600 gm je...di samping minum air gula yg sangat lazat tu...(wekkk) ibu juga kena cucuk ATT (anti-Tetatus)..lenguh & kebas tgn ibu...blk bwk kete nenong2 jgk..nasib xterbabas dek kerana kepala ting tong mnm air gula tu...

misi cek perot katanya salah sorg breech pulak..so, ibu rs, juniors masih lg berpusing2 dlm perot ibu..org kata..pas minggu ke 34 dah xpusing dah..lets just wait & see...:)

skang tiap2 mlm betis ibu akan cramp...tp ibu dah tau cara atasi cramp ibu ni...tiap2 mlm sblm tdo abah sapukan Losyen Mustajab kat betis ibu..pastu tido tinggikan kaki (wpun xselesa sbb mengiring)...selama ibu amalkn rutin ni, xpenah cramp lg...xtau la esok2...

sembelit? huhu...menangis nak crite....ibu dah mula amalkan mkn pisang tiap2 pg...setakat ni dah ok sikit....

teringat kata2 sorang ibu di klinik aritu...
"dah nak bersalin ye?"
ibu jawab "belum kak..baru 7bulan"
"iye? perut besar & npak turun ke bawah..."

bila misi cek, kepala salah sorg mmg dah betul2 kat ruang pelvik tu....
patutla asek nk terkucil aje...




tadaaa...comel x quilt set yg ibu beli dari Ummi Craft ni? ibu beli satu comforter & 2 new born pillow utk juniors...

tinggal ckit lagi brg juniors yg xlengkap...next check up di Hosp Pakar ibu nak bwk beg trus...ms tu dah 32 weeks...mn tau...saje bjaga2...ibu risau juniors dah turun ke bwh sgt....

be good ye juniors...be healthy...xlama lg kita jumpa..:)


~ 30 weeks ~


ish3...look at me...kecian kan???
dah 30 minggu...bengkak2 muka bengkak2 kaki..bibir pon pucat je...seriously da xlarat sgt...perot rs sgt berat dan padat...tapi ibu sanggup demi anak2 ibu...


Dear my upin ipin..:),

ibu xsabar nak tgk kamu...nak dukung kamu...nak belai kamu...
tapi ibu mau kamu sihat..cukup berat...
utk itu, ibu sanggup menanggung semua ini utk kamu...
ibu sanggup menempuh minggu2 yg seterusnya utk kamu....



stretchmark sgt dasyat!!..abah kata, "xperla.." :)

selera mkn agak turun ckit...asek lesu je...cuba mnm air sebanyak mungkin sbb rs mcm xckp air..(ader la se mug jus prune, 2 mug air kosong sehari)

final preparation utk menyambut juniors..

perot akan mengeras setiapkali aktif membuat kerja...

muka sembap & pucat...

mata makin rabun (xtau le ader kaitan atau x)

juniors skang waktu mlm da xbyk grk...(tdo kot..hrp2 da lahir pon mcmtu) tapi siang ckp geraknye..

next week minggu ke 31 cek up di KKIA minggu ke 32 di pakar Ipoh..

tunggu hapdet utk week seterusnya ye..:)


~ 31 weeks ~

baju sume da xmuat!!! (apa punye intro)...even my maternity wear pon da sempit tau...huk huk..i'm huge...& my hubby always came out with this statement___
"cian budak gemok ni..."

perubahan yg sgt2 aku rasekan minggu ni adalah:

-backpain yg tambah teruk..
-kulit perot slalu rs mcm tkejut2 ckit sbb nk stretch lg...
-kalau mkn minum slalu rs nk terkeluar blk sbb juniors tolak perot ke atas..
-slalu saket pala..

tp xrase pulak perot tambah besau...



20 Dec 2011_________monthly check-up @ KKIA

sume ok...cume satu aje....kena rujuk doc jugak sbb bila nurse ukur perot, katenye saiz naik byk sgt...tp doc kata normal la twin...(aku pn pikir gtu gak) tp doc kate, xperla..jom i scan..dlm ati aku berkata..

"alamak..scan lg...senak la perot aku..huhu"

mmg senak pon...aku dh rs xslesa bl scan di akhir2 trimester ni sbb bl baring, juniors menolak dada ke atas..ssh nak bernapeh...fuh fuh...sblm tu ms cek perot pon da kena tonyoh2 utk cek hearbeats juniors..adeh...sabo jelah demi my boys...



da xlarat nk capture pic sendiri...harapkan en somi la utk minggu2 akan dtg...i spent most of my time resting sbb mmg da xlarat..baby pon da berat..twin A ,1.5kg and Twin B, 1.4 kg....baby je da almost 3 kg..(berat Humaira ms lahir)..xmasuk air ketuban dan yg lain2 lg...berat aku yg terbaru 59.1kg...so far da naik 10 kg la sjk preg ni...huhu..

kaki sgt bengkak..xtau nurse tgk mcmane tp aku tgk kaki aku kurus je..hehe...(walhal kasut yg longgar pom da sempit)

oo ye br td sblm tulis entry ni konon2 nak pakai baju tido gaun (humaira ader kt kg xyah bf) bl sarung je sekali mcm guni beras da.....xlepas msk pom...aku pom ckp kat somi konon2 mcm pelik la...

"aik..sempit? ms ngandung humaira bole je sampai 9 bln pakai?"
en somi gelak.."jgn ckpla..tu sorg..."

xtau la byk mn lg aku bole membesar nih...perot pom da npak urat2 ijau...
klah dl...kite tgk plak nnt apa cerita next entry....

~ Jumpa pakar ~

ms scan doc ckp.."ayya..your perot so tajam like indian punye perot"
aku.... =_=*
wat detail scan so lama jugak la aku kena scan dlm 1/2 jam gtu...
the twins weighted 1.9 kg and 1.4 kg...(doc ckp perbezaan brt yg normal)
kedudukan win 1 breech songsang) twin 2 transverse (melintang)

pas scan jumpa doc pakar plak..katanya...
aku kna deliver ms 36 weeks nnt
so ms 35 weeks akan scan lg gk kedudukan baby...
o_0..uiks...da dekat!!!
jumpa doc pakar dlm 2 minggu lg...


Alhamdulillah..minggu ni juge aku sempat khatam Quran sekali lagi sblm bersalin...sekarang bole tumpukan bacaan pada surah2 pilihan... Quran ni hadiah hantaran kawen...syg sgt ngan Quran ni...

~ 32 weeks ~

Diarrhea di tahun baru membuat aku teringat akan sakit bersalin Humaira dl...sgt sakit! having false alarm (Braxton Hicks) from 3pm - 1.30 am (contraction in every 10 mins) tp xsakit sgt...pastu still xdpt tido sbb kaki sejuk dari peha ke bawah...rs lenguh sesangat...tetiap mlm pakai socks & cramp kaki dp dikurangkan...cuma lutut slalu rs sejuk..

kul 8.30 pm ajak en somi ke mc d...sakit2 perot pon nk jugak g mc d...sbb takut terberanak..pastu kena pantang..lm plak tunggu nk mkn mc d lg..ngeh2
perut terasa sgt berat...rs kalau duduk atas kerusi kayu, kerusi tu bole patah... :) ader satu srechmark line dkt dgn pusat terkoyak sbb perot expand lg...tgk2 dah ader drh kering..huhu..

lebih byk berehat sahaja dan en somi yg membuat sumenye...ader satu hari teringin masuk dapur ..msk nasi & 2 jenis lauk je..then xbole jln sampai mlm..tulang punggung sgt sakit rs mcm tergeliat tu...i told en somi "i don't want 2 cook anymore.." and he said "ok"...tp pas pantang melampau la plak kan kalau xmo msk gak...hehe

anyway, ader satu hari yg aku rs sgt ok..& aku berjaya menjahit bantal utk juniors since depa br ader satu newborn pillow...mama kata mana ckp satu je...so, sebagai satu langkah berjimat cermat..jahit le sendiri..


this week punye entry pakai mobile uploads je k...xlarat nak berseni2 dgn dslr...kui kui...

~ Warded... ~


Dear juniors...

asal mulenye ibu rasekan juniors kurang gerak...so, ibu pon g spital takut apa2 jd kat juniors.. at least, ibu puas hati sbb bjaga2...baik ibu besar2kan dari ibu kecik2kan ibu punye keraguan tu...

mase wat CTG (cek jantung juniors)..misi kesan ader contraction...ibu mmg 2, 3 ari rs contraction tu tp sbb xder tanda apa2 ibu abaikan aje..juniors pon saje je sampe spital baru nak melompat2 dlm perot...tolak2 alat CTG tu..sabo je ibu..:) so jd nya pre term contraction tu yg perlu dirisaukan...

ibu kena tahan wad2 hari utk pantau keadaan juniors and contraction tu skali...bl da ok ibu pon bole blk...doc bg ubat utk thn contraction...


ai..pucatnye muke ibu..malu nak buh gambo ni..tp sbb nak share dgn yg ingin mengetahui xperla..:) bl da blk uma contraction da mule blk...asal ibu beria buat apa2 je mula la...tp sbb contraction tu xconsistent..ibu dpt rs blom msnya juniors nak keluar kan???

ibu ckp kat abah..
"kena celebrate ni da kuar spital.."
abah jwb "kena ea?...ok jom g pizza hut..."
yeay!!!!

@ Pizza Hut

hmmm..mcm2 hal minggu ni....minggu dpn agak2 peciter ek????

~ 33 weeks ~


Juniors cayang....

kekadang ibu rs ibu betul2 da xlarat...nak beranak je cpt2...then ibu pikir, kesian juniors..juniors perlu masa lg...jd, ibu telan segala kepayahan ni...utk anak2 ibu...my little khalifahs (kena ader 's' x sbb 2 org??hehe)

tgk tu..ramai nye org tegur perut ibu dah jatuh...padahal..dari 7 bln lg mmg dah jatuh mcm org nak bersalin...hari ni 10 Jan 2012 ibu cek up di KKIA..minum air gula lg utk kesekian kalinya...misi yg cek perot ibu teruja betol tgk pergerakan juniors..

"wow! uuuu..tgk tu....npak jari2 semua.." kata misi tu...

kata misi lg perot ibu nipis sgt..lemak pon xder...sbb tu npak jelas juniors gerak2...blk dr klinik penin2 lalat dek kerana air gula tu...satu ari tido je...sampaikan Humaira kejut ibu.
"abu..mamam acik.."

skarang ibu rs ok ckit...next week kiter akan ke Pakar Ipoh..ms tu ibu dah 34 minggu mengandungkan juniors..doc nak set tarikh di minggu yg ke 35...36 minggu insyaallah ibu & juniors akan bertentang mate ye...:)

~ 34 weeks ~


hmmm..apa nak story ye minggu ni...ibu dah ke pakar & since ibu ngan juniors were doing well, doc extend lg sampai minggu ke 36 utk juniors bpusing...37 set date..skang kedudukan juniors satu breech satu transverse..lagi..huhu

last nite ibu slept with teary eyes...thinking that ibu can't take it any longer...but then ibu istighfar & realized...ibu selalu bdoa demi kesihatan dan kesejahteraan kita...dan inilah yg terbaik Allah beri...(am i a bad mom?..) sikit masa lagi utk juniors sihat dan matang....ibu hanya perlukan sedikit saja lg kesabaran..Ya Tuhan..ampunkan aku kerana lemah dlm dugaanMu...*sob sob



selain badan yg semakin berat (62kg)..selera yg semakin merudum...dan ketidakupayaan dlm membongkok dan melangkah laju...ibu masih seksi dan gorgeous..hak hak hak...(sudeyla korg..nak gelak, gelak je k..:D)

tidak kemana2..cuma ke Tesco extra saje sbb ader troli L..ibu bole duduk dgn kakak Humaira & abah tolak ke mana saje destinasi yg ingin dituju...hehe..(it was fun!)

kat rumah, byk abiskan mase dlm bilik sbb xder tempat lain yg selesa wpun duduk di sofa...sakit pinggang..kena beli sofa lain kot yg harga ribu riban tu...:)

nasib la ader adik ipar yg membantu...membuat kja2 uma dan melayan Humaira...(sgt2 menghargai jasamu Kamalia..) mode: terharu ok!

well...counting days for my next check up...next week di KKIA & another week di Ipoh...daaaa

~ 35 weeks ~


dear cupcakes...this week, susah nk tengok perot ibu berbentuk tetap...ibu bole teka kedudukan juniors...mana kepala..mana punggung...nampak tjojol di sana sini...adik tetap melintang..abg je yg rajin bpusing2...& kalau kepala abg engaged, wpun adik melintang ibu still bole deliver normal....


 mak Yang kome nengok perot ibu and suddenly said...
"ooo scary!!!! perot angah muncung ke depan...."
ibu also showed my belly to one of my bff Mama Sue & beliau teros berkata
"Ya Allah..ni perot ke apa ni..cpt2 la beranak ye..."
ohh..kalau la tarikh beranak itu daku yg tentukan....da beranak dah daku..hihi


check- up di KKIA..mcm biase je kot...there was 1 little boy keep staring at my belly & i still wondering why...huhu...boring ckit sbb tetiap kali ukur perot mesti ader adegan misi terkejut sbb perot besar dr sepatutnya..tetiapkali pon kena ckp...

"err..maybe sbb kembar kot..."
then tetiap kali pon misi akan ckp..
"oo kembar ke...patutla..betul la ni.."

padahal misi yg sm je...susah kot nak igt muke teman nih...:) check- up da jd seminggu sekali di KKIA sbb mgu dpn dah msk 36 minggu...so, jadinya kalau msk appointment ngan pakar sekali dh jadi seminggu 2 kali lah...


bole dikatakan tetiap hari akan ader contraction..tp xconsistent...tanda2 kecil dah ader...bgn pagi mesti rs lapar yg amat..xtau pasaipa..berbunyik2 kalau x di diisi...badan sentiasa rs panas...stokin pon dah xpakai..selimut lg la...

bila nk tukar posisi mase tido...kena ampu perot..then, kena sambut plak...perot mmg sgt berat...tp xtau brt juniors brp dah naiknya...hopefully both dah lebih 2kg...brt ibu sm je..xnaik plak..maintain 62 kg...so far da naik 13kg....

perot sgt gatal...xtau nk crite..ari2 garu sampai pedih...setiapkali ibu bergerak, ibu dpt rs stretchmark baru formatting... d only cure is only to give birth...huhu (even skarang pon masih tergaru2..pasni sapu minyak gamat..)

nk ngadap lappy pon da mls sbb tgk lappy pon da rs pnt...tgk fb pon jap2 je...tu yg da tgal sehari nk masuk ke minggu yg ke 36 br thegeh2 nak hupdate belog...:p

okai..ckp stakat ini dl...mode for upcoming weeks: waiting~~~~~~~~~

~ 36 weeks ~

 tada....terkejutkah anda melihat perot saye di minggu yg ke 36??..hihi..besaaa punyeeee!!!!

Dear cupcakes...

sepanjang minggu ke 36 ibu habiskan di spital..sbb da ader contraction...disebabkan kedudukan abg yg songsang..ibu xbole balik sbb doc takut bahaya kalau "terrr" bersalin kat umah abg yg akan kuar dl..nnt kuar kaki dl cemane..haaaa kan bahaya tu....huuuu takott ooo..:) jd nye ibu dipantau di spital sehingga cupcakes cukup bulan sbb 36 weeks doc kata still premature lg...so, doc bg tarikh caeser cukup2 junior 37 minggu... tp kalau turun tanda atau "terbuka jln" mmg emergency caesar...tp ibu dpt bertahan sampai ckp bulan...yeay!!!
 tarikh caesar da ditetapkan 8hb Februari 2012..awal dah tau DOB juniors..hehe...pengalaman melahirhan juniors akan iza kongsikan di page khas ye...:)

bile la nak beranak nih..????? hmmm mcmane la rupa anak2 ibu nih....xsabo nyee

ibu tunggu kamuuu.....

 ~ 37 minggu ~

8hb Februari 2012 genap juniors 37 minggu dlam kandungan..juniors perlu dilahirkan...
Alhamdulillah..Allah berikan ibu 2 lg amanah yg indah secara serentak....syukur pada Allah...
Mereka anugerahmu yg tiada nilainya...:')

iza akan kongsikan pengalaman bersalin di page khas nnt ye..:) salam sayang.... secara rasminya "MY TWINS PREGNANCY DIARY" berakhir di sini...semuanya adalah pengalaman saya..moga bole menjadi rujukan ibu2 yg lain..atau sekadar menjadi halwa mata yg bole kita kongsikan bersama...

Salam Sayang dari iza, suami dan anak3....hidup iza menjadi lebih mencabar dan bermakna atas amanah yg Allah berikan pada iza...Gud Luck untuk kita semua..dlm menempuh dugaan dan nikmat yg dikurniakan..:)
 

58 comments:

Anonymous said...

best baca pengalaman awak.. teringin plak.. comey baby.. tahniah..

AdRiana CorNer said...

bestnye..akhirnya ader jua 36 n 37 week..everyday bukak sbb nk bce..anyway congrates sgt2...n comey bb awk...

Siti Ederyn Balqish said...

Tahniah... pas awak, Insya-Allah, turn saya plak..hrp2, smuanya berjalan lancar..comey nya bbies..

Iza said...

tq adriana...amik mase nak update sbb time management kna adjust blk..:)

iza said...

insyaallah balqish..moga dipermudahkan ye...gud luck utk awak..:)

azean said...

wah, tahniah yer iza....dah dapat baby boy......akak selalu tengok iza punya perkembangan....tahniah

iza said...

terima kasih kak :)..sekarang nak tempuh pantang plak ni..huhu...

said...

bertuah nye akak.....tahniah...dh ade body guard...

- Ms. Izyan - said...

sonoknye tgk post n blog ni berjalan. sy punye hampeh, doh bz ngn anak2..rindu gak nak memblog! hehe..nice writing. suke baca :D

iza said...

hehe..terima kasin...sukka blogging...al-maklumlah dok umah je..kawan pon xramai....kawan2 on-line yg ramai...:)

Auni Humaira said...

best kan dapat dua...alhamdulillah...sayapon baru jek disahkan preggy twin....gembira...takut sume ada....harap2 sumepon ok

Anonymous said...

Cantik baju maternity, nk beli boleh?

iza said...

hehe..dah buruk2 sume..xsampai hati nak jual...:)

Anonymous said...

Jual la... Saya mmg nak beli. Tgkp gmbr, bg kat saya boleh? Boleh tau email?

Anonymous said...

Bestnyer.. Sy pun tngh preggy ni. Second pregnancy. Dah scan 6 weeks, nampak 2 kantung. Tp, dctr kata blm dpt confirm lg samaada twin. Nanti sebln lg scan utk kepastian..

Anonymous said...

tak sabo rasenye nak jumpa twin sy... skrg dah 34 weeks

iza said...

moga twins sehat hendakye..dok dlm peyot ibu few weeks lg ye :)

aziey said...

Wah.,jeles ni..anyway tahniah..

akma sabran said...

saya pun tengah pregnant twins skng ni..dh 30weeks.. mmg berat n padat perut ni..tp tahan n sabar utk anak2.. hope baby akan bertahan sampai cukup matang br keluar..baby sorang breech jugak...tahniah ye ats kelahiran kembar iza..

diela rosli said...

thniah diatas klhiran twins iza..sya pn ada pngalaman prgnant twins gk..waktu scan specialist ckp dua2 boboi..tp msa brsalin kuar sorg boboi sorg gegirl..berat 3.43kg..kuasa allah kan..syukur sgt2..kna byk sbr dlm mmbesarkan ank2 ni lbh2 lg anak twins..insyaalh iza akn jdk ibu yg trbaik.. :)

nasilemak heejau said...

congrate dear... inspiring me :) babies yang sang at comey

saya pun preggy jugak masih awal trimester... tp mak bidan cakap cam ader 2 babies... dada ni dup dap dup dap gak sbb rasanya me & husband tak der darah twin ni... insha allah next week gi scan

Anonymous said...

assalam, nak tanya awk preggy satu kantung ker?means baby kembar seiras? sebelum 12w xtahu preggy kembar atau awk x scan lagi?? baca kisah awk mcm xde masalah sgt jer preggy kembar. tahniah

iza said...

wsalam...terharu & terima kasih pd yg berkongsi pengalaman dgn saye...terima kasih atas ucapan tahniah...gud luck pd sahabat semua yg tgh pregnant..

saye preg twins 2 kantung 1 uri...doc bgtau dorg seiras..if satu kantung satu uri pn seiras...sblm 12 weeks sy xtau sbb blum scan..dah scan br npak ada 2...

iye, rsnya xada byk masalah ms mengandungkan twins..cuma masalah xlarat sbb brt, sakit badan & terbatas pgerakan...kesihatan alhamdulillah ok..:)

Anonymous said...

iza..timekaseh kongsi pemgalamn..dpt sikit ilmu sbb tgh preggy twins jgk..br 3 bln..riso bila pikirkn risiko2nya..tp lps bc kisah iza..naek semangat blik..untuk anak-anak..saya pun rela untuk bersusah dlm mnghadapi dugaan ini...

merahitujambu said...

seronok baca pengalaman awak ayat2 awak gambar2 awak

mrsmadpager said...

X sabar saya nak bersalin skrg ni...
Saya pn tgh pregnant twins 32 weeks..dh x boleh nak berjalan lgsg...hrp2 dpt bersalin secepat mungkin

Nurul Hidayah said...

sonok bace pengalaman iza.. seriously perut iza mmg sgt besar.. (terkejut tgk..hihi)
last week g scan kt KK, doc detect ade 2 heartbeat.. sooo unexpected.. da 29 weeks br doc dpt trace ade 2 heartbeat..aiyoo.. tomorrow nk g jumpe specialist nk scan lg skali tgk btul2 twin @ x sbb perut sy kecik je x mcm perut iza.. nervousnye...

CXopportunities said...

Congratulations ibu iza!! Sgt best bace experience ibu. Cx pon nk kembar. seiras jgk cx nak. Haha hopefully ade peluang. Insyaallah.. Skrg msti juniors da berusia two years kan? Happy sgt bace. Cx baru 3bln kawen. Tp nk sgt baby. Harapan smga Allah kurniakan ank yg soleh dan solehah ntk cx. Amin. :) tc ibu iza! :)

iza said...

masyaAllah...terima asih sbb sudi singgah & baca pengalaman iza...

merahitujambu, sy singgah blog awak...tahniah!! pregnant ye...jg diri & baby baik2 ya!!

mrsmadpager, moga selamat semuanya..moga dipermudahkan..msti sgt xlarat kan..

nurul hidayah, iye sgt besar..huhu..smpai sekarang kesan regangan blum hilang...hehe..gud luck ye...jd ibu sgt indah :)

CXopportunities, wah2 pengantin baru...rezki cpt atau lambat, yg penting kite percaya dgn Allah...Allah tau bl kita dah bsedia...amin moga2 murah rezki dpt jd ibu cpt2...& amin utk dpt twins juga..:)

Anonymous said...

assalamualaikum...tahniah, Allah pilih awak tuk rasa bersalin kembar dgn jayanya saya pun preggy twin baby boy.tp, both meninggal dlm perut masa 35week. sgt sedih sbb seblm tu, xde apa2 masalah... tp saya pujuk hati yg setiap nyawa, Allah yg punya.. bersalin normal masa anniversary kawen kitorg..

Anonymous said...

Alhamdulillah. tahniah, semoga ank iza menjadi ank yg soleh, yg sihat tubuh badan, cerdas akal fikiran.
**nk ank kembar juga. tp husband n me xda traits kembar pun. huhu

Anonymous said...

Comelnye ank akak .. sy tgh hamil bby kembar jgk skrng nie , bru msk 4bln .. 2 katung 1 uri, harap dpt bby sht comel mcm akak .

Nurul Shuhada said...

Syer jugak merasai benda yang sm ketika mengandung preggy.. Now diorg dh 2 bulan dh.. Ikuti cerita syer dlm my blog.. http://nurulimansupplement.blogspot.com/

Anonymous said...

Bestnye baca pengalaman iza ni...kalau diberi rezeki anak kembar bestnye....comel baby boys.....tahniah...

fatihabatrisya said...

Nk juga..

Yeen Nor Asmin said...

Seronoknya baca entri ni.. Terima kasih, boleh dijadikan rujukan..

Arinie Ghazali said...

Subhanallah.besarnyo perut. Tahniah dpt perut

Anonymous said...

Tahniah..sy teringin sgt nk anak kembar..km mmg xde lgsg keturunan kembar..

Anonymous said...

tahniah kak....doakn sya jgak dpt ank kembar...sy x prnh preggy lagi....x de rezeki lagi....doakn sya ye kak....teringin nak anak kembar...huhu

Anonymous said...

Akak so positive... saya detect pregnant twin
tp satu kantung satu uri... nervous. .. banyak yg negatif dr positif

Anonymous said...

kak seronok nya baca akak punya writing.. i tengah pregnant. memang teringin anak kembat. first scan aritu satu dot je. heheww. hope ada miracle berlaku. tapi tak dapat kembar pun happy jugak. tak semua ada peluang pregnant kan. syukur je dengan apa yang dapat ni. Alhamdulillahhh..

btw. comel twin akak.. gewammm! hehe

beth said...

Tahniah kak..doakan saya jg ya..nak sgt preggy..teringin nak baby kembarđź’—

beth said...

Tahniah kak..doakan saya jg ya..nak sgt preggy..teringin nak baby kembarđź’—

mrs anna said...

Bestnya la dpt preg kembar.. tp mil ada gtaw kat sy.. yg sy xkn preg kembar walau mcmana sekalipown.. walaupown belah mil ada keturunan kembar.. katanya belah pompuan xkuat.. tp tu sume kuasa tuhan.. kalo ada rezeki ada le.. apa2 pown sy tumpang gembra kat sis..sudi kongsi cite pasal kembar..

mrs anna said...

Bestnya la dpt preg kembar.. tp mil ada gtaw kat sy.. yg sy xkn preg kembar walau mcmana sekalipown.. walaupown belah mil ada keturunan kembar.. katanya belah pompuan xkuat.. tp tu sume kuasa tuhan.. kalo ada rezeki ada le.. apa2 pown sy tumpang gembra kat sis..sudi kongsi cite pasal kembar..

myea PurpleObsessed said...

bestnya entry akak
buat saya makin desperate nk ank kmbar
hehe
skg preggy 5 weeks
instinct kuat sgt yg sy mndg ank kmbr
xtau la betol ke tak
saya dapat detect sy hamil masa kandungan bru seminggu..
awal sgt kali ni..
hee
btw,doakan spy sy btul2 hamil kenbar kali ni..
aamiinn

myea PurpleObsessed said...

bestnya entry akak
buat saya makin desperate nk ank kmbar
hehe
skg preggy 5 weeks
instinct kuat sgt yg sy mndg ank kmbr
xtau la betol ke tak
saya dapat detect sy hamil masa kandungan bru seminggu..
awal sgt kali ni..
hee
btw,doakan spy sy btul2 hamil kenbar kali ni..
aamiinn

AZI ROZEIAH said...

Tahniah akak, kembar yang sangat comel..

ieta rozita said...

Sy sedang merasai apa yg akak rasa..skrg week 32..bby dah sorg 2kg..so dua org 4 kg..doc soh bertahan smp mggu 36...bg bby matang dulu..

ieta rozita said...

Sy sedang merasai apa yg akak rasa..skrg week 32..bby dah sorg 2kg..so dua org 4 kg..doc soh bertahan smp mggu 36...bg bby matang dulu..

Lembaga Sertifikasi said...

DN

Bagaimana tuh caranya bisa punya anak kembar?
Makasih tipsnya

linda Aida said...

Comel sangat baby boy, Tahniah :)

Anonymous said...

Now 20w. Twin. Wlpn da yg ke3 tp debarnya Allah je tau. Hrp sume sihat belaka dn slmt deliver kedua2 nye.

Anonymous said...

assalamualaikum...
saya lelaki dan dah berkahwin.. belum ada rezeki lagi untuk menimang anak setakat ini..
saya harap saya tak terlambat lagi untuk ucap tahniah dan terima kasih kerana diari yang cukup best..
saya tak tahu kenapa malam ini tiba-tiba nak baca pengalaman orang beranak kembar..
dan habis je baca, air mata mengalir kerana terharu..

miey
17 ogos 2016

Yong Cookies said...

Salam,

Nak tanya bagaimana proses twin pregnancy satu kantung satu uri awak? Saya pun tengah mengandung kembar juga. Satu kantung satu uri juga. Now 26 weeks. Tapi doc detect sorang lagi baby kecil sikit dati yang sorang lagi.

Mama Qist said...

Muka baby tu mcm nak kata camni... awal sangat la kita keluar, nak duduk dalam perut ibu lagi..hehe

atap usang said...

baru baca entry ni sbb saya morning sickness, badan letih tahap gaban. Bila baca entry ni, menitik air mata sbb tak dpt bayangkan sakit yang bakal di tanggung, mampu dan kuat kah saya seperti puan.
Doakan semoga semuanya berjalan dgn mudah, dengan IzinNya jua.

Nizam Musa said...

Alhamdulillah.. 5 tahun sudah berlalu.. dah besar dah kembar ni.. ada gambar terbaru mereka..?

Isteri sy yg sekarang hamil juga agak besar kali ni.. kami mmg berharap anak kembar, tapi bila buat scan hanya nampak 1.. Kuasa Allah, siapa yg tahu kan..

Pengalaman awal tu sy lihat banyak yang sama dengan isteri sy, berat naik byk setiap bulan smpai nurse bising2.. perut berangin, cepat lapar, kegatalan serius, bengkak kaki smpai nampak urat ungu..

Apapun, tak kisah 1 atau 2, yang penting selamat bersalin, baby dan wife sy sihat.. Alhamdulillah..

Post a Comment

 

(c)2009 IzaKama. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger