Wednesday, May 4, 2016

3 hari ini

hiyarghhhhhh!!!!!
kasi tegang urap sarap sket..
gini la mak incik sekarang
dah tua...walaupon di hati mak incik masih doploh lima tahun

sejak semalam termasuk harini dan besok encek misai xder dgn mak incik
outsation
maka bermula lah hidup sbg supermum
sbb slama 2 tahun ini kan mak incik sgt clingy dgn incik misai
rasa kekok pulak padahal sblm sakit tu  mmg dah acah2 supermum pon kan
saje lah tu Allah nak tarik nikmat sekejap
sajelah tu Alah nak bg kami pengajaran
sajelah tu Allah nak kami gali ilmu
sajelah tu Allah nak hapuskan dosa..insyaallah

by kak merah...kak merah rindu la tu...masa abah nak gerak bbaldi ayor mata...

Sblm kawen dulu, mak incik ni seorg yg independent jgk sbnrnya
Pas kawen xbape independant dah sbb encek misai amik alih
Bole la jgk nak kata mak incik ni mengada...ikot suke ekeke
Lagipon kan mak incik surirumah btauliah je jd mak incik uruskn hal2 kecik dlm umah je
Hal2 berat tetap encek misai
Dah 2 tahun mak incik xdrive kete ( yg ni sbb sakit)
lesen ngan ic pon encek misai yg pegang punye ngade x ngade mak incik ni
neves kemain anto kak merah g skolah
buahahaha
pas siapkan kak merah,,
hangkut la sorang2 masuk kete..

kesian....ngantok sungguh
smlm punye timing pefect
arini.. muhammad nyusu lama plak...lari ckit timing
kelam kabut hangkut anak3 teruna tu msk kete
sampai tertinggal handbag xdpt beli sarapan= kena buat sarapan sendiri,,sekian
sampai rumah hangkut keluar pulak sorg2....bg sambung tido blk
harini hari rabu,,lori sampah dtg..so kena bawak sampah keluar
tengok kasut yg dok pakai bjalan tu da kotor..basuhla sat
sekali carik selipar nak pakai amik kak merah nnt,,x jumpa la pulak
mesti ada dlm kete encek misai ni
halaaah...kasut da la 1 je
sbb aritu encek misai da buang sume kasut tmasukla kasut yg br skali je pakai
selama sakit tu kan mana pakai kasut2 tu sume
kuar rumah pon x...abis rosak kasut
skang ada 1 kasut 1 selipar cukup dah sbb kuar pon hjg mgu je
lagipon kain labuh xnpak sgt pon
so,,,amik kak merah nanti...mak incik tpaksala pakai kasut encek misai
sape gelak mak incik kasi percik air pelam asam boi kat mata
haaaa air pelam asam boi tu ckp pedas masin manis sume
ekeke

kemudian mak incik buat sandwich...jemur kain...lepak jap
nak tido mata x ngantok...
ah update belog la
goreng kuih kasturi plak...sambil2 bole kunyah2
sekali terkusyuk ngadap laptop hangus daaa
tgk ni tgk ni
hangpa la punye pasai!! uhuhuhu

tgh dok syok pikior apa lg nak cerita muhamad terjaga jln tkedek2 dok kat riba
hmm abis dah idea muhammad sedut..
tunjuk2 plak skrin laptop mintak bukak youtube
maka terpaksalah mak incik sekiankan dulu entri kali ni

tghari nnt amik kak merah mak incik ingat nak beli je lunch malas nak masak
tapi nanti mak incik kena pakai kasut encek misai
mesti org gelak kat mak incik nanti kan?
xapalah...kita kasi can la org nak gelak
moga mood dorg baik sepanjang hari kan..
ngehehehe
assalamualaikum

notakaki : kuih apalah agaknye kak merah belikan arini ye? hmm nyum nyum

pasrah la muhammad xdapat menyusu dlm kete...kalau x, masuk kete dan2 dia pose nak nyusu 




Thursday, April 28, 2016

al kisahnye

assalamualaikum



xlma lg bln pose? pose da ganti ?
sy on da way..
harapnya dptla langsai kan tahun ni
sbb dok bawak dr tahun yg sudah2 sbb bsalin, sakit..puluh2 hari ganti akhirnya tinggal 8 hari saje
harapnye xpayahla encek misai g bayar fidyah taun ni

encek misai demam 2hari
Yg kita pn mcm da terikut2 sakit pala
panas membara sggh cuaca skang
membara lagi hati sy pd encek misai
chiaa chiaa chiaaa
nak ngadu penat,mereka dan keluarga mereka pon pnt jgk
byk gak la kalori tbako bila encek misai demam sbb sume wat sendiri
yes yes a spoilt wife i am

hmph..hmph...xdayo den nak kojar Muhammad ui...







nyusukan muhd bole kata sejam skali
kna angin dia stgh jam skali
kna plak dia nk ngempeng je
pastu, kna penuhi keperluan hati dia yg hendak gumbira sentiasa tu kan
geletek2 ckit, kokak2 ckit..lambung2, pusing2...
eleh...xyah bzumba lagu bollywood tu sume
mak mmg sah2 akan slim kalo gini
byk kalori tebako tu
kesabaran pon bole tebako kalau xder keazaman yg tinggi

syukurla si kembar ada sesame sendiri
cuma kalau nak apa2 je br bunyi..
si kakak plak terkadang syahdu mengenang nasib xder kwn nk main
tgh2 kite sibuk kang dia ajak main sep2
kalo xnk, kuar la ayat, " hai..napela kakak sorg je ppuan.."
kite pn jawab la," kan ke ibu pn pompuan"
"ha, kalau mcm tu ibu la kena main dgn kakak"
npak x permainan dia
dgn x semena- mena kita tperangkap dgn permainan go go america cocola to it~
Nasibla tiapkali blk skolah dia blikn ibu kuih
Kira rasuah la tu ek
Xpnah mintak pon..
Tp mmg seronok la dia bl kite mkn abis kuih yg dia blikn
Ada jgk harinya, dia terrrmkn kuih tu dlm kete...
Buahaaahaaa...termkn ye kak merah...
Ada jgk ketikanya dia merenung kuih yg on the way msk ke mulut kite..
mcm nakkk je
Bila dihulur, tersengeh2
Kabo je la nk sket kan
segan kot sbb niat di hati belikan untuk ibu...
Heheh kak merah..kak merah



Dalam menjalankan hidup sebagai manusia di bumi utagha ni
kerinduan yg amat la hai dgn keluarga yg jauh di mata
kalau ada transporter kan best
zup ada kat dapor umah mama
zup blk cni blk
bukan apa, curik lauk je
hahah
verangan la..
moga ada rezki nak blk kampung cuti skolah nnt
amin
Abah mama pon..buh gambo lobster la, udang kara la kat whatsapp group tu..
Dgn caption, rezki  sape yg blk minggu ni
Saje je..saje je...
Rindu lettew~
Hihi
Tingin nk blk..apokan daya
Insyaallah ada rezki..sampai.kat pintu je kami nyanyi
Kami da pulang emak buat cucur
Ekeke

sekian dululah bebelan utk kali ni
encek misai tu..selalu komplen, "syg update blog xckp panjang la.."
beliau lagi suke baca dari dgr bebelan secara live agaknye
al maklum la suare mak incik halus...
makin kuat makin nyaring
sakit telinga ye
ekeke

next punye entry nantila ye wat panjang berjela
ni pon Muhammad kat riba
bukan nak dok tempat lain
mother's lap is the safest place afterall..
heheh
daaa
assalamualaikum













Thursday, April 7, 2016

Aku yg sekarang

Elo!!!!! Enibadi home??
Ada lagi ke org nak baca belog ni?
Krikk krikk
Sat nak kemas sket.
Tepi sket kaki tu, nak vacuum byk tol habuk kat lantai belog ni
Ni apa mangkuk megi taun lepas pon ada lg ni?
*ejas mic* ehemm ehemm , APA kabarr semua??

Hahahadoi..tah mana pi semangat
Dulu kemain rajin update belog
Byk nak tulis, byk nak cerita
Skang pe citer??
He he
Nak menulis pon ada stage2 jgk
1- mood kena baekk
2- masa.. Hui, yg INI Sgt mencabar ni nak dapat di kala INI..
3- topik & idea yg mencurah2 ke ladang gandum
4- Izin Dari suami.. kena Tanya, bole x tak nak citer pasal tu ini bla bla sume
5- semangattt...kekadang separuh jln je semangat, pastu campak msk draft sampai 3 tahun xpublish..

Well, well..syukur alhamdulillah dgn keadaan sy yg semakin baik, akan Ku seru semangat yg lama menghilang
Ala, org baca ke xbaca xder hal, ini, utk sy sendiri..& anak4 nanti utk lebih memahami sy mungkin?

Sgt gembira dgn kesembuhan yg Allah bagi, sy ingin bermula semula Dari banyak segi
Start fresh!!
Byk yg nak di upgrade rohani jasmani mental fizikal gaya hidup, mutu dan keunggulan
hmmmph
Betapa dulu rupanya sy adalah org yg xbrp nak bsyukur dgn nikmat yg Allah pinjamkan
Kini, sy Sgt menghargai segala APA yg dikurniakan walau sebeso virus.. Gitew
Byk yg sy janji dgn Allah waktu sakit, wajib sy tunaikan seiring dgn kesihatan yg semakin baik
Terima kasih Allah SBB uji sy, sy paham dah kenapa..


Ye puan, ada soalan ke?
Oooo anak2 saya?
Anak2 membesar dgn sehat
Suami juge membesar dgn sehat..eh?
Ekekeke
Gurau2 ye encek misai..
Humaira sudah darjah 1 & masih lg dgn tabiat lamanya suka btanya soalan yg kelako pada sy, tp sgt serious nampaknye bagi dirinye..ekeke
Si kembar Sgt rapat mcm belangkas xbole dipisahkan mula la tersyahdu2
Muhammad Sgt brutal & lasak xmcm ank2 yg lain..mcm mencabar ckit nak didik yg sorg ni..target sy, dialah yg bongsu
Insyaallah
Pahit sggh rsnya bila dikenang sakit DLM keadaan mengandung, bsalin & pantang even da abis pantang skalipun dgn baby kecik... TT___TT
Xsanggup sy nak tanggung lg

org tua2 kata, kita bljr dr pengalaman
slalu cikgu pesan, masa itu emas
peribahasa kata, tlajak perahu bole diundur, tlajak kata buruk padahnya
islam kata sabar itu separuh dr iman
Masyaallah ms sy sakit, sy pandang blk diri sy yg lepas, banyaknya yg mau sy ubah
psoalannya, sudikah Allah beri saya peluang kedua
utk sy menjadi insan yg mencapai standard Islam
utk sy menjadi isteri yg solehah
utk sy mjadi anak yg solehah
utk sy mjadi ibu yg mithali
*nanges
Allah syg sy...Allah syg sy
Dia beri sy hari ini
Alhamdulillah alhamdulillah

saya cuba, jadi orang yg baru!
pelan2 saya mahu cuba..
jgn lupa undi saya..ekeke

bila makin pulih ni, pelan2 aura surirumah tu merasuk diri
encek misai kata, pelan2 syg dah amik blk kja abg
abg suke syg da sehat...abg mmg pcaya syg akan sehat
abg pcaya kite akan kembali bahagia...
da lama wo sy xmsk...skang bila dah bole, sy tnya suami, abg suke x iza msk?
encek misai jwb, abg suke kite sm2 dok dapor
:)


seronok sy
seronok suami
seronok anak4 bila ibu da mula bergurau, da mula main2 da mula joget2
ini la yg sy rindu sgt2 spanjang sy sakit
paling sy rindu, diri sy sendiri
sobs

2,3 bulan lagi pindah rumah
sesuai la dgn misi nak jd org baru
kita rombak semua ye..
tah brp lm lg Allah nak pinjamkan donia pd sy
moga sy manfaat kan masa sebaiknya
insyaallah










Saturday, July 25, 2015

hari ni..anniversary izakama yg ke 7 tahun
7 tahun dah ye...hmmm rase mcm smlm br kawen
7 tahun dan 4 org anak
Masyaallah...terima kasih Tuhan

tiada sambutan istimewa apa2
tiada hadiah atau kejutan
malah tiada ucapan istimewa pun dr kedua kami
adalah sekadar berkata..7tahun dah
kemudian senyum

saya tidak tahu apa dlm hati suami
sy tidak tau kalau ada dia fikirkan apa2 tentang hubungan kami
bg saya, saya amat bersyukur dgn hari ini
saya tidak pernah ckp pada suami tentang ini
wahai suami saya, kamu adalah hadiah dari Allah yg sgt bermakna pada saya
maaf, saya tidak dpt beri apa2
apalah yg saya ada..
makan pakai saya pun abg yg jaga
kerana sakit saya juga..terbatas segala apa yg saya ingin buat utk abg
abg buat semua untuk saya
terima kasih kerana masih bersama saya

abg mungkin tidak sempurna
tapi saya lebih byk kurangnya
terima kasih kerana menerima saya seadanya
terima kasih kerana menjaga saya

cantik saya sudah tiada
sihat saya juga belum sepenuhnya
saya berjanji akan setia dgn abg selagi abg mau bersama saya
namun, andai abg sudah merasa kurangnya bahagia
jgn risau..saya tidak apa2
carilah abg bahagia itu
yg tiada pada saya
yg xdapat saya beri
ya? :)

happy anniversary abg
saya pernah impikan abg menjadi suami saya
dan Allah kabulkan
saya pernah impikan abg menjadi abah kepada anak2 saya
dan Allah kabulkan
moga Allah kabulkan yg ini juga
di syurga nanti, saya impikan abg menjadi bidadari saya
Amin...

saya cinta kamu kerana Allah
wahai suami saya, Norkamarul Arifin..
semoga abg sentiasa di bawah lindungan Allah..



Tuesday, June 16, 2015

cerita cekak rambut si Merah

humaira memang suka pakai cekak
cekak rambut ye
bukan cekak musang atau cekak pinggang..haha * okay...xlawak
byk dah beli cekak untuk si merah ni
tapi sumenye abes si kembo patahkan
so itu hari dah janji nak gantikan yang baru
cekak telinga tikus pulak dipilih
suruh pilih yg lain..lompat2 ckp xmau
nak telinga minnie katanya
dalam seminggu..mmg slalu dia pakai
kalau pakai tudung pun dia nak jgk pakai kat luar tudung
layankan ajelah anak dara sorg
masuk minggu kedua da xpakai dah
bila ibu tanya kenapa kakak da xpakai dah
masa nak beli aritu beria2 suruh pilih lain pon xmau
si merah jawab
" kakak xnak telinga kakak ada 4"
ehhhh kecik beso aje kite pandang dia
mase beli aritu xterpikir kot ye.. telinga jadi 4 bila pakai...
selepas memandang si merah dengan kecik beso bijik mata saya, saya lantas menoleh ke belakang dan ketawa
itu pulak alasan dia
macam2 la si merah ni

Monday, May 25, 2015

Lampi

sume tau kot lampi tu apa
masa sekolah dl selalu sgt sy diejek lampi
apa ke dia la menatang lampi ni ye
LAMbat PIckup kata penuhnye
hehe...sapelaaa yg mencipta perkataan ni kan..

al kisah entri harini adalah mengenai nama di phonebook hp suami anda
hahaha...ko xder idea ke iza wehhh
eh eh...ni bukan xder idea..mmg nak bcerita
cuba tgk nama tuan puan di phonebook hp suami/ isteri anda
agak2 bp kali depa tukar nama anda tu
encek misai da bertahun..sejak lahirkan Humaira 
xpernah tukar...IBU ARISSA
skang anak da 4 pun masih Ibu Arissa
sian anak yg 3 lg xdiiktiraf
ate..sy ckpla pd encek misai
"abg free2 agak2 xder koje tu tukarla nama iza kat phone tu ye.. btaun dah dok ibu arissa lg"
kemudian sy melemparkan senyuman semanis kalbu sebagai tanda it is not a big deal...saje sy boring tgk nama sy xtukar2...ngeh ngeh
"ok" jwb encek misai pendek

sebenarnya sy curious jgk...apa nama beliau nak letak nnt
blk koje sy terus cek hp somi
sy tgk encek misai buh nama sy Puan Kiut
sy apa lagi...berasa sgt unreal dan tidak puas hati
haha
sbb sy xrasa sy kiut pommm
encek misai ni mesti nak amik ati sy sbb sy yg suh tukar kan
lalu, ketika beliau tgh mandi, sy tukar nm sy menjadi IZA
encek misai xkata apa pun..sy agak mesti dia xperasan sy tukar
esoknye br sy ckp..sy tukar nm saya
kan btul sy ckp mmg beliau xpasan
encek misai tgk dan buat muke xpuas hati
sy ckp..xreal buh nm sy Puan Kiut sbb sy xkiut..xmo!
lantas beliau menyanyi

Encek Misai : tiada ku sangka..bola2 apiiiii
Saya : ???????
Encek Misai : yg dulunya kecil....menjadi besarrrr....
Saya :?????? masih xpaham ni
Encek Misai : *nyanyi nyanyi dan nyanyi sampai part * kau yg cantik sopan santun paling comel di hatikuuu
Saya : ooohhhhh *baru paham
Encek Misai : fuh...lambat betol nak sampai part paling comel tu...sbb syg paling comel pd abgla abg buh nama tu...

Saya gelak dl sbb kelakar bsungguh beliau nyanyi....pastu sy cakap "sorila lampi ckit...hehe"
mulanya saya xpaham kenapa encek misai menyanyi lagu tu...
adakah itu strategi beliau untuk menukar topik?
adakah itu strategi beliau untuk mengambil hati sy kerana tertangkap beliau tidak ikhlas membubuh nama tersebut?
rupanya itu cara beliau menjelaskan kenapa...hehe
kemudian sy sambung lg.."ceh, xmo!!"
hahaha
dan nama IZA masih kekal sehingga hari ini...


Alhamdulillah kesihatan semakin baik dan pipi pun berbuah ranum...

Monday, May 4, 2015

Ahli sihir??


The thing is, my little sister called me a witch as i was always busy brewing my water kefir, kombucha, talking about My dearly homemade probiotics, real food, natural remedy & homemade food all the time..at the time she cooked n i was there in the kitchen she asked,

" angah..xmakan ajixxmoxx eh?"

"X..." jawab teman...
pastu dia rasa n i asked her how it's taste..
"Rase sehat" jawabnye..hahahaiii

Ibu sgt obses dgn healthy eating after going through 12 mths of traumatic topical steroid withdrawal...pelan2 siput cuba ubah pemakanan anak...budak2 bukan bole paksa kan..kena biasakn lidah depa tu sikit2..

Ku yang dulu bukanla yg sikalang..even bl shopping brg dapor pon, u can tell my trolley is full with veges, fruits, unprocessed product, no junk  n instant food like before..Kalau dapat yg organik lagi bgs..tp tu lah kan..mahal..nipis dompet encek misai nnt.tapi, sy ckp dgn encek misai..semua benda2 yg sihat, organik, mmg mahal...tp hasilnya, kualiti kesihatan meningkat, kualiti ibadah meningkat, mesti Allah nampak..n gantikan dgn sesuatu yg lebih baik...jd, jgn rs terbeban n pcaya dgn konsep rezeki...☺☺sambil ckp tu gosok2 la ckit peha encek misai kan...hihi

Lagi la skarang ni musim panas..ayo merata org demam batuk selsema...si kakak bawak virus dr sekolah lalu menjangkiti imam2 muda kat umah..so, oleh kerana ibu br saje berjinak2 dgn natural remedy, ibu lah yg paling kelibut sekali..gogel, research, praktik...bila ibu bawak je apa2 benda alah utk legakan sakit anak encek misai mesti cakap "tok bomoh datang daaah"... kadang cepat, kadang lambat baiknye..tp ibu rs puas, rs syukur..anak2 sembuh tanpa bahan kimia & dadah.. yg pasti, dgn izin Allah...jgn salah pahemm..ibu xla menidakkan kepentingan ubatan moden..insyaAllah bila perlu sahaja..i mean, betul2 xdak cara lain dah..
i learnt my lesson..huhu..

tau tak, once kite sembuh dr penyakit after taking all those medication..kita kena detox sume medication tu as well...yup! bygkan..br skang nak detox sume..huhu seksaaa..no fun at all..itulah seeloknye usahakan natural remedy dulu..tp kalau da darah bsembur kuar kut mulut ngan idong jln pon thuyung hayang ko p je lah emergency terosss!! ngade sgt nak benatural remedy bagai..

mehla kite blanje ckit gambo 2 dr ig...ig makcik private, so sape nak tgk kna la follow dl yep...


natural remedy utk encek misai yg cherry
water kefir, vco+ onion utk si kembar yg demam batuk selsema
green juice...utk detox...minum hari2...tapi dia punye die off..huhu
roiboos tea+ limau+ lavender


limau madu halia solution utk batuk dan selsema
kombucha brewing...tu my first baby scoby...:)


water kefir 1st fermentation
water kefir 2nd fermentation with fresh fruits
water kefir & kombucha 2nd fermentation


green juice ; kailan epal hijau halia limau nipis

ate sbnrnye ngapdet belog, sbb ada yg btanya..kite pon da ala2 tenggelam timbul je kat fb..rajin pon update ig je..still battling with steroid withdrawal..itu fasal lah.. hmm setaun dah..ckit lg..inshaAllah..ckit lagi...aminnn...

tgh flaring juge..dgn nak kna urus anak2 mmg aga struggle jg...xper...sabar & istiqamah dgn perjuangan sy sekarang...insyaallah ada ganjarannya nnt...sy percaya tu...doakan saya ye...:)
 

(c)2009 IzaKama. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger