Wednesday, March 20, 2013

Resepi Pavlova

Assalamualaikum
Hoyeh! Xdpt tido
jd, bole la share resepi pavlova yg br buat td..ehek

Alah, daku pun search kt en gugel jgk
Cedok sn cedok sini
Ha, ni resepinya
Puan2 da besedia?

4bijik puteh telo
1sudu makan tepung jagung
1sudu teh cuka
3/4 cwn gula
Esen vanila

Topping :
Whipped cream
Bebuahan masham2 manis cthnya stoberi, blueberry, raspberry dan berry2 yg lain. Biri2 xbole ye.. Blackberry bole consider lg..

Ok, cara2nya

1 Memula sekali, basuh telo dan panaskan oven ngan suhu 160

2 sediakan kertas minyak atau aluminium foil atau baking paper utk alas pd adunan bl da siap nanti..kalau xbuat, adunan akan melekat tau..

3 buat meringue. Iaitu memutar puteh telo dgn kelajuan tinggi teros ye..sambil putar masukkan gula dan esen vanila..nk tau meringe ni dah ready atau x, cer tlangkupkn mixer bowl tu..kalau xjatuh atas pala ok la tu :)

Cuka ngan tepung jagung daku kaup balik kan dgn meringue tu

4 buh adunan dlm acuan \ dulang pembako dan masukkan dlm oven.
Tgu 45 menit k

Sambil2 tgu masak, daku sempat siang ayam, wat bubur si kembo, msk nasik n goreng ayam.. Juga sempat memotong buah oren, stoberi, mangga dan cabut anggur dr tangkai..

Pastu putar krim sm2 ngan humaira..daku putar dgn penuh dedikasi, humaira plak sakan colek2 masuk mulut..daku putar lg! Wang beso! Wang beso!

Bila da msk tu, biar je dlm oven, bukak sket ttp oven tu..jap je dia da sejuk..

Pastu tepek krim tu atas dia, buh bebuahan yg da dipotong2 td ye..naa ready to eat!

Selamat mencoba! Cobalah utk setia.. Eh?
:)

0 comments:

Post a Comment

 

(c)2009 IzaKama. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger